Kürdistan Bölgesi’ndeki Türkmenler kendi anadillerinde eğitimi tercih ediyor
Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılının açılmasına sayılı günler kala, 5 yaşındaki Talin Ahmed, babasıyla birlikte kaydolacağı Türkmen okulunun yolunu tuttu. Talin, Kürdistan Bölgesi'nde anadillerinde eğitim görecek 3 bin Türkmen öğrenciden biri olacak.
Kürdistan Bölgesi Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve orta dereceli okullarda 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı 13 Eylül’de resmen başlayacak. Kürtçenin yanı Türkmence, Asurice, Ermenice ve Arapça ana dilinde eğitim veren okullara kayıt başvuruları sürüyor.
Başkent Erbil’de yaşayan Talin Ahmed (5), ana dilinde eğitim göreceği Türkmen okuluna kaydolmanın heyecanını yaşıyor.
Rûdaw’a konuşan babası Ahmed Abdulkadir, “Kendisi Türkçe öğrenmeyi çok istiyordu. Sürekli Türkçe çizgi filmler izliyor. Benim de anne tarafım Türkmen olduğu için kızımızı buraya getirmeye karar verdik” dedi.
Başkent Erbil’deki ilk Türkmen okulu 30 yıl önce açıldı. Türkmen, Keldani, Asuri, Ermeni ve Araplar Kürdistan Bölgesi Eğitim Bakanlığı bünyesinde anadilde eğitim veren okullar açabiliyor.
Türkmen Doğuş İlköğretim Okulu Müdürü Sefin Muhammed, “Bir çocuk sabah uyandığında evde hangi dilde konuşuluyorsa o dili kullanmayı daha kolay bulur. Evinde Türkçe konuşuyorsa gelip okulda başka dil konuşması makul değil. Buraya geldiğinde ise kelimeler, cümleler ve harfler anadilinde olduğu için çocuk derslerine daha rahat alışır ve öğrenir” diye konuştu.
Kürdistan Bölgesi genelinde 19 Türkmen okulu bulunuyor. Bunlardan 15’i Erbil’de, 1’i Süleymaniye'de, diğer 3’ü ise Süleymaniye’nin Kifri ilçesinde yer alıyor.
Türkmen Eğitim Genel Müdürü Sabah Salih, “Dersler Kürtçe müfredatta olduğu gibi Türkmenceye, Süryanice ve diğer dillere çevriliyor ve okunuyor. Artı okullarımızda Türkçe dil dersleri de veriliyor. Okullarımızda anadilinde eğitim gün geçtikçe gelişiyor. Umarım okulların sayısı artar ve Kürdistan Bölgesi’nde anadilinde eğitime daha çok önem veririz” dedi.
Kürdistan Bölgesi anayasasının 14’üncü maddesinde Türkmence, Süryanice ve Ermenice resmi diller olarak kabul ediliyor ve bu dilleri öğretme ve kullanma hakkı güvence altına alınıyor.