KÜRDİSTAN – Kabine toplantısında bütçe ve nüfus sayımına ilişkin karar

11-09-2019
Etiketler Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi hükümeti kabine toplantısında, 2020 Irak bütçe tasarısı hazırlıklarını görüşmek üzere bir heyetin önümüzdeki hafta Bağdat’a gitmesi kararlaştırıldı. Hükümet ayrıca, Kürdistan’da yaşayan tüm etnik ve dini bileşenlerin çıkarlarını gözetecek şekilde nüfus sayımı projesini hayata geçirecek özel bir komitenin kurulmasına karar verdi.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu olağan toplantısı bugün Başbakan Mesrur Barzani’nin başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantının ilk bölümünde, Kürdistan Bölgesi hükümeti ile Irak Parlamentosu’ndaki Kürt partilerin grup toplantısı ve Maliye Komitesi’nin raporunu değerlendirildi.

Bakanlar Kurulu, 2020 Irak Federal bütçe tasarısının hazırlık sürecine Kürdistan Bölgesi’nin de katılması ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak üzere bir heyetin önümüzdeki hafta Bağdat’a giderek Irak Maliye Bakanı ile görüşmesi kararı aldı.

Ayrıca Irak Parlamentosu petrol, gaz ve maliye komisyonlarının Kürdistan Bölgesi’ne davet edilmesi kararlaştırıldı.

Hükümeti’nin Bağdat’la gerçekleştirilen görüşmelerin ayrıntıarını ve verileri hakkında yarın (12 Eylül Perşembe) Kürdistan Parlamentosu’nu bilgilendirilmesine karar verildi.

Kabine konusu toplantısında Planlama Bakanı, 2020’da gerçekleşecek olan nüfus sayımı projesine ilişkin bir rapor sunarak, Kürdistan Bölgesi’nin hazırlıkları hakkında bilgilendirme yaptı.

Toplantı da ayrıca, Kürdistan’da yaşayan tüm etnik ve dini bileşenlerin çıkarlarını gözetecek şekilde nüfus sayımı projesini hayata geçirecek özel bir komitenin kurulmasına karar verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıca, kamunun genel çıkarını gözönünde bulundurularak yeni bir vergi sistemi ve mekanizmasının örgütlendirilmesi ile ilgili özel yasa tasarısı hazırlanması kararlaştırıldı.

"Nüfus sayımı için 140’ınc Madde uygulanmalı"

Toplantının ardından basın açıklaması yapan Hükümet Sözcüsü Cutyar Adil, Irak hükümeti ile varılan anlaşma temelinde Kürdistan Bölgesi hükümetinin sorunsuz şekilde aylık 250 bin varil petrol gelirini Bağdat'a teslim ettiğinin altını çizdi.

Adil, "Buna karşın aramızdaki mali sorunların çözülmesi gerekir. Eldeki belgelere göre, Irak hükümetinin bize 80 milyar dolar borcu var" diye konuştu.

Adil, Bağdat ile çözülmesi gereken başka meselelerin de olduğunu ancak en önemli sorunların başında bütçe konusunun geldiğini vurguladı.

Irak'ta 22 yıldan sonra gelecek yıl yapılması planlanan nüfus sayımına ilişkin bir komisyon oluşturduklarını ifade eden Adil, "Sayım konusunda Irak Anayasası'nın 140’ıncı maddesinin uygulamasını istiyoruz. Kürdistan Bölgesi hükümeti, anayasal hak tartışmaları hariç tüm konularda Bağdat ile anlaşma niyetinde" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli