Ankara (Rûdaw) – HAK İnisiyatifi Diyarbakır Temsilcisi Reha Ruhavioğlu, Kürt kentlerinde dil öğrenimine önem verilmediği için Kürtçe’nin kaybolmakla yüzyüze kaldığını söyledi. Ruhavioğlu, bu tehlikeyi görülür kılmak için çalıştıklarını belirtti.
Türkiye ve Kürt kentlerinde 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının başlaması bu hafta başladı. Kürtler için bu yıl da geçtiğimi yıllarda olduğu gibi en önemli konuların başında “anadilde eğitim” konusu geliyor.
Ancak Rawest Araştırma şirketinin dört Kürt kentinde gerçekleştirdiği “Kürt gençlerinin anadile yaklaşımı” konulu araştırmaya göre, Kürt gençlerinin yarısından fazlası dillerini neredeyse hiç konuşamıyor. Ana dilinde okuyup yazabilenlerin oranı ise çok daha düşüktür.
Araştırmaya öncülük eden HAK İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliğine göre, kamu hizmetlerinde kullanılmaması sebebiyle dil kayboluyor, asimilasyon devam ediyor.
Konu hakkında Rûdaw’a konuşan HAK İnisiyatifi Diyarbakır Temsilcisi Reha Ruhavioğlu, “Dil Yuvadır” sloganıyla ana dil kampanyası başlattıklarını hatırlattı.
Ruhavioğlu, “Toplumumuzda bir problem var ama toplumun bundan haberi yok. Nedir bu problem; toplum dilini seviyor ama kullanmadığı için dil kaybolmakla karşıkarşıya. Biz bu tehlikeyi gözler önüne sermeye çalıştık” dedi.
Rawest’in araştırmasına göre Kürt gençlerinin yüzde 18’i anadilini hem konuşabiliyor hem de okuyup, yazabilirken, yüzde 26’sı konuşabiliyor, ancak okuyup, yazamıyor. Ankete katılanların yüzde 24,5’u anadilini anlıyor ama pek konuşamıyor, yüzde 17’si anlıyor, hiç konuşamıyor, yüzde 14,5’u ise bazı kelimeleri biliyor ya da hiç bilmiyor. Bu da anadil üzerindeki tehlikeyi açıklıyor.
Ankara’da kitapçı dükkanı bulunan Nurcan Aktay ise, “Burada tarihten tutun sanata, müziğe birçok konuda Kürtçe kitaplarımız var. Aynı zamanda Kürtçe dil kursu da var ama malesef ilgi çok çok az” diye konuştu.
HAK İnisiyatifi kampanyası kapsamında, öncelikle hükümet olmak üzere kamu erkine, Türkçe dışındaki dillerde eğitim ve kamu hizmeti vermek üzere bütün engellerin kaldırılması ve gerekli düzenlemelerin yapılması çağrısında bulunuyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın