‘Rojhılatlı partiler strateji değişikliğine gidiyor’

11-09-2018
Rûdaw
Etiketler Rojhılatlı Parti Koye İran KDP-İ HDK
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) - Rojhılatlı partilerin İran’ın, başkent Erbil’in Koye’de Cumartesi günü düzenlediği füzeli saldırıdan sonra strateji değişikliğine gideceği bildirildi.

 

8 Eylül sabahı saat 10.30 sıralarında Rojhılatlı partiler Kürdistan Demokrat Partisi- İran (KDP-İ) ile Kürdistan Demokrat Partisi’nin (HDK) Koye ilçesindeki parti merkezleri ve ailelerin kaldığı kamp İran güçleri tarafındna kıza menzilli füzeyle hedef alınmıştı.

 

Saldırıda her iki partiden ikisi kadın 6 merkez komitesi üyesinin de bulunduğu 15 kişi hayatını kaybetti, 39 kişi de yaralandı.

 

İran Devrim Muhafızları (Pasdaran) 9 Eylül’de, saldırının 7 kısa menzilli füzeyle düzenlendiğini duyurdu.

 

Edinilen bilgiye göre, füzelerden 3’ü hedefine isabet etti.

 

Saldırı sonrası Alman ve Amerikan heyetileri olay yerinde incelemelerde bulundu.

 

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, Amerikalı heyet füzelerin Rus menşeyi olduğunu belirtti.

 

Rûdaw’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen HDK’li bir yetkili, Pasdaran’ın daha önce tehditlerde bulunduğunu ifade ederek, “Bize, bu şekilde saldıracaklarını düşünmüyorduk” dedi.

 

HDK’in parti merkezi olan ve Demokrat Kalesi olarak bilinen kale 1996 yılında da partinin merkez komite toplantısı sırasında hedef alınmıştı. O saldırıda bir yetkili yaralanmıştı.

 

Kürdistan Devrimci ve Emekçiler Topluluğu Sözcüsü Erdelan Fereci, saldırdan sonra yer değişikliğe gideceklerini ifade ederek, “Bundan sonra Rojhılatlı partiler arasında daha fazla birlik sağlanacak çünkü hepimiz aynı düşmanın hedefindeyiz” dedi.

 

Erdelan Fereci, “Güçlerimiz tek yerde sahit kalmayacak. Stratejimizi değiştireceğiz. İran tarafından gelen yeni tehditlerin farkındayız” dedi.

 

HDK’in eski Genel Sekreteri Abdurrahman Kasımlo 1989’de İsveçre’de İran heyetiyle müzakere yaptığı sırada suikast sonucu öldürülmüştü. Kasımlo yerine gelen Sadık Şerefkendi ise 1992’de Almanya’da suikast sonucu öldürüldü.

 

HDK’li bir yetkili ise Demokrat Kalesi’nin boşaltmayacaklarını söyledi.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Rojhılat’ta silahlı mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade ederek, “Önce şehitlerimizin taziyesinin bitmesini bekliyoruz. İşbirliği çatısı altında toplanan güçler gelecek işleri planlıyorlar. İran’a füzelerinin bizi daha güçlü kıldığını ispatlayacağız” diye konuştu.

 

Verilere göre, 1991’den beri Kürdistan Bölgesi’nde  400 dolayında üst düzey yetkili ve peşmerge İran tarafından öldürüldü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli