Dersim neden beyin göçü veriyor?
Dersim (Rûdaw) – Türkiye’de illerin ve bölgelerin önlisans, lisans ve üzeri eğitimlilerden oluşan beyin göçü oranı raporunda ilk sırada Dersim yer aldı.
Açıklanan tabloya göre Dersim göç veren illerin, Aksaray ise göç alan illerin başında yer alıyor.
Dersim, son yıllarda eğitimdeki başarısıyla ön plana çıkıyor. Sanayi ve tarımın gelişmediği il, eğitimdeki başarısına rağmen sürekli göç veriyor.
2016 yılında nüfusu 82 bin 193 olan Dersim'de 3 bin 800 kişinin, Türkiye'nin çeşitli illerine ya da yurt dışına çıkış yaptığı biliniyor.
Dersim'de yaşanan beyin göçüne ilişkin Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Doç.Dr. Murat Cem Demir, Rûdaw'a değerlendirmede bulundu.
Doç.Dr. Murat Cem Demir, "Tunceli ili bu anlamda beyin göçü veren bir il, yani kan kaybeden bir il olarak kendini gösteriyor. Beyin göçü birçok gerekçeyle karşımıza çıkabilir ama öncelikle Tunceli'nin demografik yapısına bakmamız gerekiyor” dedi.
Kentin 2016 yılındaki mevcut nüfusunun 82 bin 193 civarında olduğunu belirten Demir, “Bu, 82 bin 193 kişi geçen yıla göre yüzde 4 buçuk göç veriyor. Yani 3 bin 800 kişi bu kenti terk etmiş. TÜİK verilerine baktığımda benzer sonuçları görüyorum. Yaklaşık olarak eğitimli 2 bin 400 kişi, bu 3 bin 800 kişinin içinde bu kenti terk etmiş olarak bulunuyor. Yani 3 bin 800 kişinin 2 bin 400'ü lisans, önlisans, doktora mezunu gencimiz, bizim eğitimli mezunlarımız” diye belirtti.
“Beyin göçü bir kentin katalizörüdür” diye Demir, şunları söyledi:
“O kentin sanayisinde, kültürel ve sosyal yapısında gelişme için en gerekli nüfus, nitelikli insan gücüdür. Nitelikli insan gücünün kaybedilmesi bir sıkıntıdır. Bu sıkıntının altında yatan nedenlerde basit bir sosyolojik gerçekliği görebilirsiniz. İstihdam olanaklarının kısıtlılığını görebilirsiniz, kültürel yaşantının bazı etkinliklerinin kısıtlı olmasını görebilirsiniz. Çünkü bizim Tunceli'nin nüfusunun kültürel sermayesi yüksek. Bu kesimin bir kentten beklentileri daha fazladır.”
Dersim'in yıllardan beri göç verdiğini belirten Dersim Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Yusuf Cengiz ise şunları ifade etti:
"Bu insanlar neden gidiyorlar, bu insanlar burada ekonomik olarak sıkıntı yaşıyorlar. Gereken şeyleri bulamıyorlar. Bölgede çatışma ortamı var, çatışmalardan dolayı burada yaşam şartları yok. Bu yüzden hem ekonomik boyutuyla hem siyasal boyutuyla göç yaşanıyor. Nasıl köylü buradan gidiyorsa, nasıl çiftçi buradan gidiyorsa, akademisyenler de burada bir karşılık bulamayınca onlar da gidiyor. Örneğin organize sanayi bölgesi olsa ve hükümet cazibeli kılsa burayı, akademisyenler de gelir, burada kendine hayat bulabilir."