Ezidi Miri Mir Hazım Tahsin Beg: Müslümanlarla tarihi ilişkilerimiz var ve bu korunmalıdır

Erbil (Rûdaw) - Irak ve dünya Ezidi Kürtlerinin Miri, günlerdir devam eden duruma son verme çabalarından dolayı tüm tarafları övdü ve Kürdistan Bölgesi'nde bir arada yaşamayı koruyacak bir yasa çıkarılması ve hakaret eden herkesin yargılanması çağrısında bulundu.

Son günlerde oluşan dini hassasiyete ilişkin Rûdaw’a açıklamalarda bulunan Irak ve dünya Ezdi Kürtleri Miri Mir Hazım Tahsin Beg, "Başta Kürdistan Bölgesi Başkanlığına olmak üzere, Kürdistan Bölgesi hükümet yetkililerine, toplumsal ve dini önderlere ve  durumun sakinleştirilmesinde rol oynayan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Tahsin Beg, "Bizim Kürdistan’daki Müslümanlar ile ortak bir tarihimiz var, atalarımız birlikte yaşamışlardır. Bu ortak tarihi ilişki kimsenin sözleriyle bozulmamalıdır" dedi.

“Birlikte yaşamı” güvence altına alacak bir yasanın Kürdistan Parlamentosunda çıkarılmasını talep eden Mir Tahsin Beg, “Herhangi bir topluluktan veya dinden hata yapan veya hakaret eden herkesi cezalandıran bir yasa olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Şengal Kuvvetleri komutanı Kasım Şeso geçtiğimiz günlerde bazı açıklamaları tepkilere yol açmıştı. Musul Mahkemesi Şeşo hakkında gözaltı kararı vermişti.

Ezidi Miri, "Hiçbir kişisel davranış, bir dinin mensuplarına ve millete mal edilemez. Sorun çıkarmak isteyenlere, yıkım isteyenlere, bu ülkeye düşman olanlara karşı daha uyanık olmalıyız"  şeklinde konuştu.

Mir Hazım Tahsin Beg sözlerini şöyle sürdü:

"Herkesle sevgiyi, kardeşliği, barış köprülerini güçlendirme ve sorumluluk ruhuyla çalışma konusunda ısrarcıyız; bunun yanı sıra her türlü nefret söylemine, toplumsal birliği dağıtmaya, iç güvenliğe ve barışa yönelik tehditlere de karşı çıkıyoruz."

"İyiliğin ve barışın sağlanması, kardeşliğin ve toplumsal barışın güçlendirilmesi için çalışmak isteyen herkese elimizi uzatıyoruz" dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından açıklama

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamada herhangi bir dine yönelik ihlal ve saygısızlığın kabul edilemez olduğunu ve söz konusu açıklamaların kınandığı belirtilmişti.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son günlerde Ezidi bir şahsın yanlış beyanına özellikle sosyal ağlarda geniş çaplı tepkiler yağıyor. Herhangi bir düşünceye, inanca veya dine yönelik ihlal ve saygısızlığın kabul edilemez olduğunu vurguluyor ve kınıyoruz.

Aynı zamanda hangi dinden olursa olsun bir kişinin hatası, o dinin tüm mensuplarının hatası olarak değerlendirilmemelidir. Dolayısıyla herkesin karşılıklı birbirini kabul, hoşgörü ve bir arada yaşama kültürüne bağlı kalması gerekir. 

Hukuki soruşturma ve hesap verme sorumluluğu ilgili taraflara aittir. Kürdistan Bölgesi'nin sonsuza kadar barış içinde bir arada yaşama ve kardeşlik örneği olarak kalacağını herkese temin ederiz. Kürdistan Bölgesi vatandaşları, dini ve etnik topluluklarını kaosa sürüklemek ve tehdit etmek için hiçbir mazeret kabul edilmeyecektir.”