Kerkük valisi seçimine ilişkin Irak Türkmen Cephesinden açıklama

11-08-2024
Etiketler Arsenal Adidas Kürt temalı Reklam Türkmen Cephesi Kerkük Valisi Hasan Turan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Türkmen Cephesi, Bağdat'ta düzenlenen vali ve il başkan meclisinin belirlendiği  Kerkük İl Meclisi toplantısının "hukuka aykırı" olduğunu ve suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

Bağdat’ta dün Kerkük İl Meclisi’nin 5 KYB, 1 Hristiyan ve 3 Arap üyesinin düzenlediği toplantıda Kerkük Valisi ve İl Meclis Başkanının seçilmesinin yankıları sürüyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) bugün düzenlediği basın açıklamasında kararı "hukuka aykırı" olarak tanımladı.  Açıklamada "Kerkük sorunu rütbe ve mevki dağıtarak çözülemez... Yapılanlar, toplumlar arası uzlaşı, bileşen ve birlik ruhuna aykırıdır" denildi.

Kerkül İl Meclisinde iki sandalyesi bulunan ITC açıklamasının devamında, "Kimse Türkmenleri göz ardı edemez. Toplantıya katılmadık ve kimse bizi temsil etmedi" ifadelerine yer verildi.

Türkmen Cephesi, "Bağdat toplantısında hukuk ihlalleri var, Bağdat toplantısında Türkmenlerin bulunmaması hukuka aykırıdır" denildi.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan Kerkük’te düzenlediği basın toplantısında dün akşam Bağdat’ta gerçekleşen toplantıya ilişkin partilerinin tavrını açıkladı.

Turan “Kerkük yerel yönetimi, başbakanın oluşturduğu Kerkük yönetim koalisyonunun dışında oluşturuldu. Dolayısıyla bu yönetim, Kerkük'te kazanan tüm partilerin yer aldığı koalisyon çerçevesi dışında kurulmuş olup, bu açık bir siyasi ihlaldir” dedi.

Irak Türkmen Cephesi lideri, dünkü toplantıda Kerkük sorununun görev dağılımı yaparak çözülmesini reddederek, sorunun "güven" olduğunu, konunun bunun "bozulduğunu ve ihlal edildiğini" söyledi.

Türkmenlerin Kerkük’te ana bileşenlerden biri olduğunu belirten Turan, “Kimse bizi görmezden gelemez” dedi.

Dün gece Kerkük İl Meclisi toplantısına katılmamalarıyla ilgili olarak da "Hiçbirimiz orada değildik ve toplantı hiçbir Türkmen temsil edilmedi" dedi.

ITC Başkanı, dünkü il meclisi toplantısında bazı hukuk ihlallerinin yapıldığını, bunun da toplantıyı "geçersiz kıldığını" belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

 “2008 tarihli ve 21 sayılı İl Meclisleri Kanununun 7. maddesinde, meclis başkanı, vekili, vali ve yardımcılarının seçim toplantısına kıdemli başkanın başkanlık edeceği belirtiliyor. Sayın Rekan Ciburi en yaşlı üye olarak ilk toplantının başkanıdır. Ancak toplantıdan haberi yoktur ve toplantı onun aracılığıyla talep edilmemiştir, bu açık bir ihlaldir.”

Toplantının Bağdat’ta yapılmasına da tepki gösteren ITC lideri " Kerkük'te güvenlik ve istikrar varken  neden toplantı Kerkük'te yapılmadı? Diyala'daki durum Kerkük'ten farklıydı. Orada güvenlik sorunları vardı ve meclis üyeleri toplantılarını Bağdat'a taşımak zorunda kaldı" dedi.

Irak Türkmen Cephesi lideri, toplumlar arasında bir uzlaşı sağlanmadığı halde bu toplantının gerçekleştiğini dolayısıyla "toplantının geçersiz ve hukuka aykırıdır" olduğunu yineledi.

Hasan Turan “Bu ihlallerle geri alınmak istenen Türkmen toplumu ve tüm Kerkük halkının haklarının iade edilmesi için adaletine ve dürüstlüğüne güvendiğimiz Irak mahkemelerine başvuracağız” dedi.

ITC  liderine göre Kerkük vilayet meclisinin Türkmen üyelerinin liderlerinin kararlarına uyacaklarına ve davayla ilgili nihai kararı Irak Federal Mahkemesi'ne bırakacaklarını sözlerine ekledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin bu karara tepkisinin ne olacağına ilişkin ise Hasan Turan "Başbakanın da bundan haberi olduğunu sanmıyorum; Arap kardeşler toplantıdan saatler önce toplantıyı boykot edeceklerini açıklamışlardı" dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Irak Türkmen Cephesi ve Kerkük il meclisinin Arap üyelerinin bir kısmının dışında toplanan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Hristiyan üye ve 3 Arap meclis üyesinin katılımıyla dün Bağdat’ta yapılan toplantıda Rebwar Taha Kerkük Valisi, Muhammed Hafız ise İl Meclis Başkanı olarak seçilmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli