Eski Kerkük Valisinden tepki: Araplara ihanet edildi

Erbil (Rûdaw) – Kerkük’ün eski atanmış valisi Rekan Ciburi, Bağdat’ta valilik seçimi toplantısını ‘Kerkük’teki Araplara ihanet’ olarak tanımladı.

Bağdat’ta dün KYB, Hristiyan ve bazı Arap üyelerinin düzenlediği toplantıda Kerkük Valisi ve İl Meclis Başkanının seçilmesinin yankıları sürüyor.

Sosyal medya üzerinden bir video yayımlayan Kerkük’ün eski atanmış valisi ve İl Meclis üyesi Rekan Ciburi Bağdat’taki toplantıyı “yasa dışı” olduğunu belirterek alınan karara tepki gösterdi ve Araplara ihanet edildiğini ileri sürdü.

Ciburi Bağdat’ta toplantıya Arapların dışlanmasını eleştirerek haklarını elde etmek için hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

Rekan Ciburi, Kürdistan Bölgesi’nin referandum süreci sonrası Kürt vali Necmeddin Kerim’in görevden alınması ve hakkında yakalama kararı sonrası dönemin Irak Başbakanı tarafından Kerkük Valiliğine atanmıştı.

Ciburi konuşmasının devamında"2003 yılından bu yana üzerinde çalıştığımız Arap bileşeni, terörle mücadele ve halkımızın hizmetiyle tüm özveri ve samimiyet hakkına sahiptir” dedi.

Toplantıya katılan 3 Arap meclis üyesine sert dille yönelen Rekan Ciburi “Soydaşlarına tarihi bir ihanet ederek, geçici kişisel çıkarlar için köylerin öldürülmesi, yok edilmesi, yağmalanması süreçlerini unuttular" ifadelerini kullandı.

Rekan C,buri, Kerkük il meclisi adına Bağdat’ta yapılan toplantının yasal olmadığını ve en yaşlı üye olarak davet edilmediğini belirterek, toplantının Kerkük İl Meclisinin 13. maddesini ve ilk toplantı tutanaklarını ihlal ettiğini sözlerine ekledi.

Ciburi "Bize haber vermediler ve toplantı için il dışında bir yer belirlendi, oysa il içinde örgütlenmemizi sağlayacak herhangi bir güvenlik veya hukuki engel yoktu" şeklinde tepki gösterdi.

"Olan Arap koalisyon temsilcilerinin dışlanmasıydı” diyen Ciburi “Haklarımızı kazanmak için her türlü hukuki ve adli tedbiri alacağız" dedi.

Ne olmuştu?

Rûdaw Bağdat muhabiri Ziyad İsmail’in aktardığı bilgilere göre, Kerkük İl Meclisi'nin beşi KYB üyesi, biri Hristiyan, üçü Arap üyeden oluşan dokuz üyesi, dün akşam Bağdat'taki Reşid Otel’de gerçekleşen toplantıda Rebwar Taha’yı Kerkük’ün yeni valisi olarak seçti. Ayrıca, Kerkük İl Meclisi Başkanlığı’na da Arap fraksiyonundan Muhammed Hafız seçildi.

Toplantıya Arap üyelerden Raad Salih, Muhammed Hafız ve Zahir Asi katıldı.

Rûdaw’ın elde ettiği bilgilere göre, Türkmen Cephesi ve Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) il Meclisi’ndeki yerleri il meclisindeki görev dağılımı müzakereleri başlayıncaya kadar boş kalacak.

Dün akşam, Irak Türkmen Cephesi ve Arap topluluğu, Kerkük İl Meclisi’nin Bağdat'ta toplanacağı haberlerine karşı açıklama yayımlamıştı.

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü, "Irak Türkmen Cephesi'nin katılımı olmadan hiçbir toplantı ve anlaşma kabul edilemez. Böyle bir toplantı olması durumunda her türlü hukuki ve anayasal tedbiri alacağız” demişti.

Diğer taraftan Kerkük İl Meclisi’ndeki Arap topluluğu üyeleri de yaptıkları açıklamada toplantıya katılmayı reddetti.

Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde İl Meclisi seçimleri yapılmış ve 28 Aralık 2023 tarihinde kesin sonuçlar Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanmıştı. Ancak siyasi partilerin anlaşmazlığı nedeniyle Kerkük ve Diyala valileri seçilememişti.

Irak İl Meclis seçimlerinde KYB'li Rebwar Taha 29 bin 861 oy, Muhammed Hafız 8 bin 666 oy almıştı.

Kerkük İl Meclisi biri kota olmak üzere 16 sandalyeye sahip. Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Kerkük İl Meclisi’nde Türkmenler 2, Araplar 6, Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) 5, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 2, Hristiyanlar da kotayla 1 sandalye kazanmıştı.