Rebwar Taha'dan Kerkük valisi seçildikten sonra ilk mesaj

11-08-2024
Etiketler Rebwar Taha Kerkük Valisi Arap Hristiyan Kürt
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Bağdat’ta düzenlenen bir toplantıda Kerkük valisi seçilen Rebwar Taha’dan ilk açıklama geldi. Taha yaptığı açıklamada hiçbir ayrım gözetmeksizin Arap, Kürt ve Türkmenlerin valisi olacağını ve Kerkük’te yeni bir dönemin başladığını söyledi.  

Dün Bağdat’ta Reşid Otel’de Kerkük İl Meclisi'nin beşi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), biri Hristiyan ve üçü Arap üyeden oluşan dokuz üyenin katılımıyla yapılan toplantıda KYB’li Rebwar Taha, Kerkük Valiliğine, Muhammed Hafız ise Kerkük İl Meclis Başkanlığına seçildiği açıklandı.

Rûdaw’ın elde ettiği bilgilere göre, Türkmen Cephesi ve Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) il Meclisi’ndeki yerleri il meclisindeki görev dağılımı müzakereleri başlayıncaya kadar boş kalacak.

Rebwar Taha yapılan seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada barış mesajı verdi.

"Kerkük'te yeni bir aşama"

Rebwar Taha  “Kerkük'te bugünden itibaren barış, refah ve ayrım gözetmeksizin tüm vatandaşlara hizmet etme aşaması olan yeni bir aşamanın başlayacağının herkese güvencesini veriyoruz” dedi.

Kentteki istikrarı ve ekonomiyi güçlendireceğini dile getiren Taha  “Güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesi, hizmet seviyesinin iyileştirilmesi, ekonomik altyapının canlandırılması, çeşitli sektörlerin geliştirilmesi ve Kerkük'ün zengin kaynaklarının vatandaşların geçim koşullarını iyileştirmek için kullanılması için her türlü çabayı göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

"Ayrım gözetmeden herkesin valisi olacağım"

Taha açıklamasının devamında, "Bu konumu, Kerkük'teki tüm toplumlar arasında ayrım gözetmeksizin siyasi ve toplumsal uzlaşmayı sağlamak, karşılıklı kabulü, işbirliğini güçlendirmek, kardeşliği ve bir arada yaşamayı güçlendirmek için bir araç olarak kullanacağız" dedi.

Rebwar Taha Kürt, Arap, Türkmen, Hristiyan hiçbir kesim arasında ayrım gözetmeksizin herkesin valisi olacağını vurguladı.

 Ne olmuştu?

Rûdaw Bağdat muhabiri Ziyad İsmail’in aktardığı bilgilere göre, Kerkük İl Meclisi'nin beşi KYB üyesi, biri Hıristiyan, üçü Arap üyeden oluşan dokuz üyesi, dün akşam Bağdat'taki Reşid Otel’de gerçekleşen toplantıda Rebwar Taha’yı Kerkük’ün yeni valisi olarak seçti. Ayrıca, Kerkük İl Meclisi Başkanlığı’na da Arap fraksiyonundan Muhammed Hafız seçildi.

Toplantıya Arap üyelerden Raad Salih, Muhammed Hafız ve Zahir Asi katıldı.

Rûdaw’ın elde ettiği bilgilere göre, Türkmen Cephesi ve Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) il Meclisi’ndeki yerleri il meclisindeki görev dağılımı müzakereleri başlayıncaya kadar boş kalacak.

Dün akşam, Irak Türkmen Cephesi ve Arap topluluğu, Kerkük İl Meclisi’nin Bağdat'ta toplanacağı haberlerine karşı açıklama yayımlamıştı.

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü, "Irak Türkmen Cephesi'nin katılımı olmadan hiçbir toplantı ve anlaşma kabul edilemez. Böyle bir toplantı olması durumunda her türlü hukuki ve anayasal tedbiri alacağız” demişti.

Diğer taraftan Kerkük İl Meclisi’ndeki Arap topluluğu üyeleri de yaptıkları açıklamada toplantıya katılmayı reddetti.

Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde İl Meclisi seçimleri yapılmış ve 28 Aralık 2023 tarihinde kesin sonuçlar Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanmıştı. Ancak siyasi partilerin anlaşmazlığı nedeniyle Kerkük ve Diyala valileri seçilememişti.

Irak İl Meclis seçimlerinde KYB'li Rebwar Taha 29 bin 861 oy, Muhammed Hafız 8 bin 666 oy almıştı.

Kerkük İl Meclisi biri kota olmak üzere 16 sandalyeye sahip. Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Kerkük İl Meclisi’nde Türkmenler 2, Araplar 6, Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) 5, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 2, Hristiyanlar da kotayla 1 sandalye kazanmıştı.

Rebwar Taha Mustafa Ahmed kimdir?

- 1981 yılında Kerkük'ün Azadi Mahallesi’nde doğdu.

- İlk ve orta öğrenimini Kerkük'te tamamladı.

- İngiliz Dil Eğitimi Lisans Diplomasına sahip.

- Hukuk ve İşletme Lisans Diplomasına sahip.

- 2014 yılında Irak Meclisi üyesi olarak seçildi.

- 2018 yılında Irak Meclisi’nde KYB Fraksiyonu Başkanı oldu.

- Irak Parlamentosu İçtüzük Hazırlama Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak seçildi.

- KYB’nin 4. ve 5. kongrelerinde KYB Yönetim Başkanlığı üyesi olarak seçildi.

- 2023 yılında Kerkük İl Meclisi seçimlerinde (Kerkük bizim gücümüz ve irademizdir) koalisyonunun lideri olarak seçildi.

- İyi derecede Kürtçe, Arapça ve İngilizce bilmektedir.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli