Kerkük İl Meclisi seçimden 7 ay sonra ilk oturumunu gerçekleştirildi

Kerkük (Rûdaw) - Siyasi anlaşmazlıkların sürdüğü Kerkük’te seçimden 7 ay sonra ilk kez Kerkük İl Meclisi toplantısı gerçekleştirildi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 2 gün önce Kerkük il meclisinin toplanması için çağrı yapmıştı. Sudani, meclisin bugün saat 13.00'te toplanmasını istemişti. Ancak tarafların anlaşmazlıklarından dolayı ertelendi.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, toplantı bazı tarafların oturumun kapalı yapılmasını istemesinden dolayı ertelendi.

Oturumda konuşan Rakan Cuburi, “Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani temsilcisinin, Irak parlamentosunda Kerkük temsilcileriyle İl Meclis üyelerinin katılımıyla yapılmasını talep etti. Valinin belirlenmesi konusunda anlaşmaya varmak üzere bir uzlaşıya vardık. Umarım tüm taraflar arasında bir sonuca varırız” dedi.

“KYB siyasi bir oyundan dolayı endişeli”

Kerkük’te yapılan oturum yaklaşık yarım saat sürdü.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) grubundan Rebwar Taha oturumun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Taha, “Bir endişe vardı o da giderildi. Yerel hükümet ne zaman teşkil edilecekti. Hükumetin kurulmaması için bir plan vardı. Amaçları sadece bu oturumu düzenlemekti” diye konuştu.

KYB’nin Kerkük’te önemli bir güç olduğuna dikkat çeken Taha, “Bugün istediğimizi elde ettik” dedi.

İl Meclis oturumu ucu açık bir şekilde neticesiz kaldı. Siyasi partiler 30 gün içerisinde görevlerin belirlenmesi için meclis dışında bir konsensüs sağlamaları gerekiyor.

KDP: Amacımız il meclisine meşruiyet kazandırmaktı

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grubu Başkanı Hasan Mecit, oturuma ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Biz daha önce bu oturumun yapılması için karar vermiştik. Amacımız il meclisine meşruiyet kazandırmaktı” dedi.

Kent meclisinde tüm tarafların temsilciliğinin olacağının altını çizen Irak Parlamanto Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, “Valilik en çok sandalye alan tarafa verilecek” diye konuştu.

KYB en çok sandalye sayısı olan siyasi parti olduğu için valilik makamının kendilerine verilmesini savunuyor. Diğer yandan KDP, Araplar ile Türkmenler dönüşümlü olarak valilik görevinin yürütülmesini talep ediyor.

Siyasi çekişmeler oturumun ertelenmesine sebep olmuştu

Kerkük İl Meclisi biri kota olmak üzere 16 sandalyeye sahip. Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Kerkük İl Meclisinde Türkmenler 2, Araplar 6, Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) 5, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 2 ve Hristiyanlar da kotayla 1 sandalye kazanmıştı.

Kerkük'teki durumun benzeri Diyala vilayetinde de yaşanıyor. Diyala'da da siyasi partiler arasında vali seçimi konusunda yaşanan anlaşmazlıklar il meclisinin toplanamamasına neden oluyor.

Ülkede il meclisi seçimlerinin her 4 yılda bir yapılması gerekiyor ancak 2013 sonrası IŞİD saldırıları, yaşanan güvenlik sorunları ve siyasi istikrarsızlık seçimlerin yapılmasına izin vermemişti.

Yasalara göre Kerkük’te İl Meclis’nin ilk oturumu 5 Şubat 2024’ta yapılması gerekiyordu. Ancak tarafların anlaşmazlıkları nedeniyle ertelenmişti.