Kürdistan Erkekler Birliği: Bu yıl 41 erkek intihar etti, 3’ü eşi tarafından öldürüldü

11-07-2021
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Erkekler Birliği Burhan Ali Aile İçi Şiddet
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Erkekler Birliği Sekreteri Burhan Ali, 2021 yılının ilk 6 ayında erkeklere karşı 279 şiddet vakası yaşandığını, 41 erkeğin intihar ettiğini, 3’ünün de eşleri tarafından öldürüldüklerini açıkladı.

Rûdaw’a konuşan Burhan Ali, erkeğe karşı şiddet olaylarında bu yıl 2020’ye oranla bir artış gözlenmediğini ancak şiddetin devam ettiğini söyledi.

Ali, “Kürdistan Erkekler Birliği’ne ulaşan bilgi, belge ve incelemeler sonuçlarına göre, 1 Ocak 2021 ile 1 Temmuz 2021 tarihleri arasında 279 erkeğe karşı şiddet vakası yaşandı. Maalesef bu süre içerisinde 41 erkek intihar etti, 3 erkek de eşleri tarafından öldürüldü” dedi.

Genel olarak Kürdistan Bölgesi’ndeki ekonomik krizle birlikte siyasi atmosferin de aile içi şiddete zemin sunduğunu ve toplumda psikolojik baskıya yol açtığını belirten Ali, yasaların uygulanması konusunda da yetersizlik yaşandığı eleştirisinde bulundu.

Burhan Ali, “Aile içi şiddet vakalarında 199 üzerinden aranan ve kaydedilen şikayetlerin çoğu kadınlara ait. Ancak kadınların şikayetleri kaybolmuyor, ertelenmiyor. Bir de hükumet kurumlar ve uluslararası kuruluşlar da kadın şikayetlerini dinleyip takipçisi oluyor. Erkek şikayet ettiğinde ise, ayıptır, erkek böyle yapmaz denilerek geçiştiriliyor” ifadesini kullandı.

Ali, “İnternet ve sosyal medya kullanımı aile içi şiddeti tetikleyen başka bir konu. Toplum bu imkanları olumlu yönde kullanmak yerine daha çok olumsuz yönde kullanıyor” diye konuştu.  

2009 yılında kurulan  Kürdistan Erkekler Birliği, kadın haklarını savunan örgütler tarafından eleştirilse de, hükumet tarafından resmen tanınan Birlik sloganını, “Vatan sevgisi, eş sevgisi, yeni bir yaşam ve sadık bir baba” şeklinde belirlemiş durumda.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli