Erbil (Rûdaw) – Süleymaniye Asayiş Müdürlüğü, Mustafa Selimi’nin Penciwin Asayişi tarafından sınırdışı edildiği iddialarının doğru olmadığını açıkladı. Kürdistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu da konuya ilişkin açıklama beklediklerini söyledi.
Rojhılat’ın Sakız’daki cezaevinde tutulan mahkumlar, 27 Mart'ta Covid-19 salgını nedeniyle isyan çıkarmış, 65 mahkum kaçmayı başarmıştı.
İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına konuşan Kürdistan eyaleti Devrim ve Genel Başsavcısı Muhammed Cebbari, firarı organize edenlerden Mustafa Selimi’nin yakalandığını ve idam hükmünün uygulandığını açıklamıştı.
Bazı medya organlarında, Selimi’nin firar ettikten sonra Süleymaniye’nin Pencisin ilçesi sınırında bulunan bir köye geldiği, asayiş tarafından gözaltına alınarak sınır dışı edildiği iddia edildi.
Selimi’nin Bane kentinde İran askerlerince yakalandığı ve hakkındaki idam kararının infaz edildiği öğrenildi.
Süleymaniye Asayişinden açıklama
Geniş yankı uyandıran olayın ardında Süleymaniye Asayiş Müdürlüğü’nden de açıklama geldi.
Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi hükümetinin almış olduğu kararlar doğrultusunda, koronavirüsü ile mücadele kapsamında 14 Mart 2020 tarihinden bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanmakta olup şu ana kadar da Asayiş birimlerimiz bu karara bağlı kalmışlardır. Dolayısıyla bu süre zarfında ne Penciwin ne de Germik ilçelerinde hiçbir şekilde yakamala emri verilmemiştir” denildi.
Bahsedilen süre zarfında hiç kimsenin tutuklanıp sınırdışı edilmediği bigisine yer verilen açıklamada, “Süleymaniye Asayiş Müdürlüğü ve bağlı bulunan hiçbir sınırkapısı ile ikametgah dairesinde Mustafa Selimi adına bir kayıt bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.
Basında geçen iddiaların reddedildiği açıklamada, İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu İsmail Rahmani’nin de Mustafa Selimi’nin Güney Kürdistan’a geldiğine dair hiçbir bilgi bulunmadığı şeklindeki açıklaması hatırlatılarak, bahsı geçen iddiaların tamamıyla karalama acı güttüğü ifade edildi.
Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu’ndan açıklama
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ziya Petros, “Selimi’nin firar ettikten sonra Kürdistan Bölgesi’ne geldiği ve Penciwin Asayişi tarafından İran’a iade edildiği iddia ediliyor. Eğer doğru ise bu büyük bir insanlık suçudur. Irak Anayasası’nın 21!inci maddesine ve uluslararası hukuka aykırı bir yaklaşımdır. Bu yasa ve hukuk, siyasi mültecilerin hiçbir şekilde iade edilmemesi hükmünü kapsıyor. Selimi’nin Birleşmiş Milletler’e iade edilmesi veya tutuklandıktan sonra yargılanarak mahkemeye verilmesi gerekiyordu. İran’a iade edilmesi suçtur” dedi.
Dosyayı takip edeceklerini vurgulayan Petros, “İade meselesinin talimat mı yoksa lokal ve tamıyla bireysel bir durum olduğunu açığa çıkarmamız gerekiyor. Süleymaniye ve Penciwin asyişlerinin bir an önce Mustafa Selimi olayına ilişkin açıklama yapıp kamuoyunu bilgilendirmesini bekliyoruz” diye konuştu.
İ-KDP’ye peşmergelik yapmış
Rûdaw’a konuşan İ-KDP yöneticilerinden Omer Hulam Ali, Mustafa Selimi’nin birkaç gün önce yakalandıktan sonra Sakız cezaevinde tek kişilik bir hücreye hapseldildiğini ve bugün idam kararının infaz edildiğini söyledi.
Hulam Ali, “Mustafa Selimi daha önce 2 yıl kadar İ-KDP peşmergesiydi. Ancak daha sonra silah bıraktı ve evine geri döndü. Daha sonra Sakız İnkılap Mahkemesi tarafından, 5 Nisan 2003’te “Kürt partilere üye olmak ve İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı gelmek suçundan idam cezasına çarptırıldı. 17 yıldır hapishanede kalıyordu. Bu süreçte birçok defa açlık grevine girdi” dedi.
Rojhılatlı Kürt activist Agri İsmailnecad da Selimi’nin daha önce peşmerge olduğunu ancak Sakız’da silahlı soygun ve iki polis memurunu öldürmek suçlamalarıyla idama mahkum edildiğini söyledi.
İsmailnecad, “Mustafa Selimi tutuklu olduğu sürece kendisi hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
Kürdistan Bölgesi hükümeti komisyon oluşturacak
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil, hükümetin Musfata Selimi’nin İran’a iade edilmesi meselesinden haberdar olmadığını belirterek, Başbakan Mesrur Barzani’nin talimatıyla konuyu araştırmak için bir komisyon kurulacağını söyledi.
Yazılı bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, “Bazı medya organlarında Sakızlı Mustafa Selimi adlı vatandaşın Kürdistan Bölgesi’ne sığındığı, Penciwin sınırında Asayiş tarafından İran’a teslim edildiği iddialarına yer verildi. Kürdistan Bölgesi hükümeti bu konudan haberdar değildir. Böyle bir durum yaşanmışsa da hükümetin bilgisi dışında olmuştur” dedi.
Cotyar Adil, Başbakan Mesrur Barzani’nin kanuyu araştırmak için bir komisyon kurulması talimatı verdiğini belirtti.
25 Haziran 1967 doğumlu Mustafa Selimi, daha önce İran İnkılap Mahkemesi tarafından “Kürt partilere üye olmak ve Allah’a karşı gelmek” iddialarıyla yargılanarak idama mahkum edilmişti.
Selimi, 27 Mart’ta Sakız’daki isyanda cezaevinden firar etmişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın