Başkan Barzani: Kürdistan halkı hiçbir koşul ve baskı altında özgürlüklerinden vazgeçmez

Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani, Mele Mustafa Barzani liderliğindeki Eylül Devrimi ile dönemin Irak Hükümeti arasında 11 Mart 1970 tarihinde imzalanan anlaşmanın 53’üncü yıl dönümüne ilişkin bir mesaj yayımladı.

“11 Mart Anlaşması, Kürdistan halkının özgürlük hareketinin değerli kazanımlarından biridir” diyen Başkan Barzani, “Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi ile Kürt halkının mücadelesi ve devrimi sonucunda o dönemki Irak rejimi 11 Mart'ta ilk kez halkımızın bazı haklarını resmen tanımak zorunda kalmıştır” ifadelerine yer verdi.

Başkan Barzani, Irak Rejimi tarafından bazıları tanınan bu hakların Irak’ın kuruluşundan bu yana inkar edildiğini ve bu hakların ihlal edildiğini belirtti.

“11 Mart Anlaşması; Peşmerge’nin, tüm sınıf, din ve etnik topluluklarıyla Kürdistan halkının mücadele ve fedakarlıklarının ürünüdür” diyen Başkan Barzani, bu anlaşmayla Kürt halkının Irak’taki varlığının üst bir aşamaya geçtiğini kaydetti.

Irak’ın 11 Mart Anlaşması’nı bozmaya yönelik girişimlerine değinen Başkan Barzani, “Irak rejimi, Kürt halkının haklarını görmezden gelip 11 Mart Anlaşması’nı ihlal etse de bu başarı, halkımızın mücadelesinde daha büyük bir aşamaya geçmesine aynı şekilde daha fazla kazanıma ve zafere imza atmasına vesile oldu” ifadelerini kullandı.

11 Mart Anlaşması’nın 53’üncü yıl dönümü münasebetiyle “barış ve birlikte yaşam” mesajı veren Başkan Barzani, “Kürdistan halkının hiçbir koşul ve baskı altında haklarından, özgürlüklerinden ve kazanımlarından vazgeçmeyeceğini herkese hatırlatıyoruz” dedi.

11 Mart Anlaşması

15 maddeden oluşan 11 Mart Anlaşması, liderliğini Mela Mustafa Barzani’nin yaptığı Kürtler ile Irak Baas Rejimi arasında imzalandı.

1961 yılında Güney Kürdistan’da Mela Mustafa Barzani liderliğindeki Kürtler, Irak Rejimi’ne karşı Kürt halkının haklarını elde etmek için Eylül Devrimi'ni başlattı.

Yürütülen 9 yıllık kahramanca mücadeleden sonra, dönemin Irak Baas Rejimi, Kürt halkının haklı taleplerini kabul etmek zorunda kaldı. Irak Rejimi, 11 Mart 1970 tarihinde imzalanan anlaşma ile Kürt halkının otonomi hakkını resmi olarak tanıdı.