Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, Mele Mustafa Barzani liderliğindeki Eylül Devrimi ile dönemin Irak hükumeti arasında 1970’te imzalanan 11 Mart anlaşmasının Kürdistan özgürlük mücadelesinin çağdaş tarihinin en önemli kazanımı olduğunu belirtti. Barzani, “Irak hükumeti anlaşmaya saygı duymuş olsaydı bugün ülkenin ve yeni neslin geleceği korunacak, tamamen istikrarlı ve müreffeh bir ülke olacaktı” dedi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 11 Mart 1970 Anlaşmasının 52’inci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
“11 Mart Anlaşması, Kürdistan halkının özgürlük mücadelesinin çağdaş tarihinde en önemli kilometre taşıdır ki ilk yasal belge ve meşru haklarının tanınması bildirgesi haline gelmiştir” diyen Barzani, Irak hükümeti daha sonra anlaşmadan pişmanlık duysa da, Kürdistan halkının davasınının uluslararası düzeyde tanındığını ve ardından büyük ayaklanma Kürdistan'ın anayasal statüsünün kurulmasına zemin hazırladığını belirtti.
Barzani, “Dönemin Irak hükümeti anlaşmaya saygı duymuş olsaydı, bugün ülkenin ve yeni nesillerin geleceği korunacak ve Irak tamamen istikrarlı ve müreffeh bir ülke olacaktı. Bugün de hepimiz Irak'taki bu durumdan ders çıkarmalı, federalizmi ve tüm Iraklı bileşenlerinin anayasal haklarını koruyarak torunlarımıza daha iyi bir gelecek sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.
Bu vesile ile Kürdistan şehitlerini anan Barzani, bu günü Kürdistan halkının istikrarı ve birliği, hakları ve statüsünün korunmasına teşvik anlamına gelmesini diledi.
11 Mart Anlaşması
15 maddeden oluşan 11 Mart Anlaşması liderliğini Mela Mustafa Barzani’nin yaptığı Kürtler ile Irak Baas rejimi arasında imzalandı.
1961 yılında Güney Kürdistan’da Mela Mustafa Barzani liderliğindeki Kürtler, Irak Rejimine karşı Kürt halkının haklarını elde etmek için 'Eylül Devrimi'ni başlattı.
Yürütülen 9 yıllık kahramanca mücadeleden sonra, dönemin Irak Baas rejimi Kürt halkının haklı taleplerini kabul etmek zorunda kaldı. 11.03.1970 tarihinde imzalanan anlaşma ile Irak rejimi Kürt Halkının otonomi hakkını resmi olarak tanıdı
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın