‘Musul’a vekaleten Kürt vali gelebilir’

11-03-2019
Nasir Elî
Etiketler Musul Vali Newfel Hemadi
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Irak Gerçekleri Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan rapor parlamentoda kabul edildiği taktirde Musul Valisi Newfel Hemadi görevinden alınacak. Bu durumda Vali Birinci Yardımcısı Abdulkadir Şengali’nin vekaleten vali olması gündeme gelecek.

 

Usame Nuceyfi’nin başkanlığındaki Gerçekleri Araştırma Komisyonu, Musul Valisi Newfel Hemadi hakkında hazırladığı dosyayı Irak Parlamentosu’na sundu.

 

Rûdaw’a konuşan Ninova İl Meclisi Başkanı Seydo Şengali, “Yolsuzluk ve devlet memurlarına hakaret iddialarıyla suçlanan vali hakkında hazırlanan dosya önümüzdeki günlerde parlamentoda gündeme görüşülecek. Parlamento Hemadi’yi suçlu bulursa elindeki yetkiler alınacak” dedi.

 

Seydo Şengali, Hemadi’nin parlamento tarafından görevden uzaklaştırılmasına karşı olduklarını belirterek her ihtimale karşı hazırlıklı olmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Şengali, “Kürdistan siyasi liderliği ile irtibat halindeyiz. Kürtler ve 140’ıncı Madde hakkında olumlu düşünen birini yeni vali olarak seçmekten yanayız” dedi.

 

Yasalara göre vali görevden uzaklaştırıldığında yerine vekaleten birinci yardımcısının vekaleten geçtiğini hatırlatan Şengali, “Bu durumda İl Meclisi yeni bir vali seçene kadar, Abdulkadir Şengali birinci yardımcı olarak vekaleten Musul Valisi olur” değerlendirmesinde bulundu.

 

Kürtler özellikle de Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük kadar Musul’a da önem veriyor. Ninova İl Meclisi’nin büyük çoğunluğu KDP’li Kürt üyelerden oluşuyor.

 

Musul’da durumlar karışıyor

 

Haziran 2014’te Musul’un IŞİD tarafından işgal edilmesinin ardından Irak Parlamentosu vali Esil Nuceyfi’nin görevine son verdi. Yerine atanan Newfel Hemadi ise Musul kurtarılana kadar da çalışmalarını Kürdistan Bölgesi’nden yürüttü.

 

Savaş bitmiş olsa da çatışmalar nedeniyle büyük zarar gören ve sakinlerinin büyük bölümü göç eden Musul’da istikrar ve güvenlik sorunu bitmedi.

 

Rûdaw’a konuşan bir kaynak, “Musul’un durumu gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor. Musul Valisi de bu kargaşadan faydalanmak istiyor. Bir yandan da Heşdi Şabi var ki onlar da Musul Valisi’nin ve İl Meclisi’nin kararlarını dinlemiyorlar” dedi.

 

Aynı kaynak, Musul’daki yetkililerin can güvenliklerinden endişe duydukları için evlerini Kürdistan Bölgesi’ne taşıdıklarını da ekledi.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli