IŞİD 500 Ezidi çocuğu canlı bomba olarak eğitti

11-03-2019
Nasir Elî
Etiketler Suriye Şengal IŞİD Ezidi
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – IŞİD tarafından kaçırıldıktan sonar kurtarılan Azad Hıdır adlı Ezidi Kürt çocuk, beline bağladığı bombalı kemerle çatışmalara götürüldüğünü belirterek, “Kendimi patlatmak için sıra bana gelmedi” dedi.

 

Son iki hafta içerisinde IŞİD’in Suriye’deki son mevzisi olan Bağoz beldesinden 40 Ezidi Kürt çocuk kurtarıldı. Kurtarılanlar arasında bulunan Azad Hıdır (15) adlı çocuk, hala Bağoz’da Ezidi çocukların bulunduğunu söyledi.

 

Ailesinden sadece bir kişi kurtarıldı

 

Azad, annesi, babası ve 4 kardeşi ile birlikte IŞİD tarafından kaçırıldı ancak aileden şu ana kadar kendisi ve bir kardeşi kurtarılabildi. Aileden geri kalanların akibeti henüz bilinmiyor.

 

Kaçırıldığında 10 yaşında olan Azad Hıdır, o büyük felaketten 4 ay sonra örgüt mensupları tarafından ailesinden zorla ayırıldığını belirtti.

 

Ailesinden koparılan Ezidi çocukların Suriye’de farklı bir kampta eğitime tabi turulduğunu belirten Hıdır, “Bir yıl 3 ay boyunca bize kendi fikirleri hakkında eğitim verdiler. İlk once bizi sorumluların evinin önüne nöbetçi olarak bıraktılar. Daha sonra bizi çatışmalara götürdüler. Ne zaman çatışmaya gitsek hepimiz ilk önce şehit olmak istiyorduk” dedi.

 

Ezidi çocuklar canlı bomba olarak eğitildi

 

Suriye’de dört büyük askeri kampta yaklaşık 500 Ezidi çocuğun canlı bomba olarak eğitildiğini dile getiren Azad Hıdır, “Bizi götürdükleri bir kampta 60 çocuk eğitiliyordu. Bunlardan 34’ü Ezidi çocuklardı. Biz birbirimizi kardeş olarak çağırıyorduk” diye konuştu.

 

Kendisinin de birçok defa çatışmalara götürüldüğünü belirten Hıdır, “Belimize intihar yeleği bağlıyorlardı. Kendini patlatan çocuklar oldu. Benden de sıram geldiğinde kendimi patlatmam istendi ama sıra bana gelmedi” ifadelerini kullandı.

 

Kardeşi hala Bağoz’da

 

Azad Hıdır örgütün elinden kurtarıldıktan sonra Viber üzerinden Bağoz’da bulunan bir kardeşi ile görüştüğünü söyledi.

 

Ezidi çocuk, “Kardeşime IŞİD’in bize neler yaptığını anlattım, kötülüklerini izah ettim. Gelip kurtulmasını istedim ama o dönmek istemediği. Hatta bizi ‘kafirlikle’ suçladı” dedi.

 

3 bin 46 kişinin akibeti bilinmiyor

 

Merkezi Duhok’ta bulunan Kürdistan Bölgesi Başbakanlığı’na bağlı Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi verilerine gore 3 Ağustos 2014’te IŞİD Şengal ve çevresine saldırdığında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 6 bin 417 kişiyi kaçırdı. Şu ana kadar kaçrılanlardan 3 bin 371 kişi kurtarıldı.

 

IŞİD, Suriye ve Irak’ta işgal ettiği toprakların %99’unu kaybetti ancak hala kaçırılanlardan 3 bin 46 kişinin akibeti bilinmiyor.

 

Ağustos 2014’teki o büyük felakette bin 293 Ezidi Kürt IŞİD tarafından öldürüldü. Şengal ve çevresinde şu ana kadar 71 toplu mezar bulundu.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli