Çiftçiler isyan etti: Çevreye atılan naylonları yiyen 5 ineğim öldü

11-02-2024
Etiketler Süleymaniye Çevre Kirliliği Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – Süleymaniye’de halkın piknik için kullandığı bölgelerde yaşayan köylüler, çevre temizliğine önem verilmemesine tepki gösterdi. Karezklaw köyü çiftçileri, çevreye atılan çöplerin hayvanlarına zarar verdiğini söyledi.

Süleymaniye’de gezi ve piknik için halkın yoğun uğradığı yerlerden biri de Mergepan bölgesi. Her yıl çok sayıda kişi, özellikle hafta sonralı dinlenmek ve piknik yapmak için bu bölgeyi ziyaret ediyor. Ancak ziyaretçilerin arkalarında bıraktıkları çöp ve artıklar, hem çevreye hem de bölgede hayvancılık yapan köylülere zarar olarak geri dönüyor.

Karezklaw köyü sakinlerinden Hejar Osman, son iki yılda beş ineğinin köyünün yollarına atılan naylon ve çöpleri yedikten sonra telef olduğunu söyledi.

Osman, “Bu hayvanlar çöpteki naylonu yiyor ve zamanla midelerinde birikerek çoğalarak zayıflamalarına ve ölmelerine neden oluyor” dedi.

Daha önce bölgenin temiz olduğunu belirten yöre sakinleri, neredeyse iki yıldır biriken çöplerin belediye tarafından iyice temizlenmediğini söyledi.

Bazı köy sakinleri, çöplerin atılmasını önlemek için yol kenarına taş ve briketten duvar örmüş. Ancak bu da çevrenin kirletilmesine engel olmuş değil.

Tuwaspi köyü sakini Dildar Rahim, de “Belediye haftada bir, iki ve bazen üç kez geliyordu ama bir süredir çöp toplamaya gelmiyor” diyerek belediyeyi şikayet etti.

Süleymani Belediyesi’nden ilgili müdür Necmeddin Mahmud da, sorumluluğu temizlik ihalesini alan firmaya yükledi.

Mahmud,  "Firmaların sorunları var ve bu mali kriz nedeniyle düzgün çalışmıyorlar. Ancak tabii ki ihmaller varsa gereken cezalandırmalar yapılacak” dedi.

Süleymaniye Belediyeler Müdürlüğü'ne göre göre şehir dışında temizlik firmaları tarafından günlük 70 ila 80 ton çöp toplanıyor, ancak kentteki çöp sorunu henüz çözülmüş değil.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.