ERBİL - 16 yıl önce öldürdüğü kedi için ceza alacak: Pişmanım

11-01-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Erbil Yabani Kedi Doğa ve Hayvan Koruma Müdürlüğü Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Erbil’in Xebat ilçesinde çiftçilik yapan Ali Şêrwan, 2006’da öldürdüğü yabani kedi için para cezasına çarptırılabilir. Şêrwan, olaydan ötürü pişman olduğunu söyledi.

Xebat ilçesinde çiftlik sahibi olan Ali Şêrwan, 2006 yılında kümeslerine girerek çok sayıda kanatlı hayvanını telef eden yabani kediyi öldürmüş, aradan 3 yıl geçtikten sonra, 2009 yılında bu sefer öldürdüğü kedinin fotoğraf ve görüntülerini paylaşmıştı.

Görüntü ve fotoğrafların yeniden sosyal medyada paylaşılması üzerine harekete geçen çevre ve hayvan hakları örgütleri, Erbil Doğa ve Hayvan Koruma Müdürlüğü’ne başvurdu.

Öldürülen Karakal türü kedinin, Zagros Dağlarında yaşadığı ve neslinin tükenmekte olduğu anlaşıldı.

Rûdaw’a konuşan çiftçi Ali Şêrwan, “Öldürmeden önce defalarca çiftliğime dadandı. En az 30 güvercin ve tavuğumu yedi. Peşine çok düştüm son olarak da bir akşam bulup vurdum. Daha sonra çok pişman oldum ama artık iş işten geçmişti” dedi.

Erbil Doğa ve Hayvan Koruma Müdürlüğü, 2015 tarihinde yenilenen ve 2008 yılı 8 sayılı “doğa ve hayvanları koruma kanununa ilişkin” yasa gereği Şêrwan hakkında işlem başlattığını duyurdu.

Erbil Doğa ve Hayvan Koruma Müdürü Felah Mewlud, “Bu yasaya göre bu suçu işleyen kişiye 1 milyon dinar ceza verilecek. Ancak itiraz edip olayın çok eski olduğunu beyan ederse ve Çevre Kurulu da kabul ederse cezasında indirime gidilebilir” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde yabani hayvanların avlanması yasak. Yasak avcılara 100 bin ile 1 milyon dinar arasında ceza kesiliyor. Geçen yıl sadece Erbil il sınırları içerisinde en az 10 kişi yabani hayvan avladığı için cezalandırıldı.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli