Irak Başbakanı Abdulmehdi Erbil’de

Abdulmehdi Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile görüşecek

11-01-2020

18:10

Abdülmehdi, KYB heyeti ile görüştü

Rûdaw

Erbil’deki temaslarının arından heyet olarak Süleymaniye’ye giden Adil Abdülmehdi, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) üst düzey yetkilileri ile bir araya geldi.

KYB’nin Merkez Kurulu Başkanı Kosret Resül Ali’nin evinde yapılan görüşmeye Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Cafer Şeyh Mustafa, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani,  KYB bağlı İstihbarat Kurumu (Zanyari) Başkanı Lahur Şeyh Cengi, KYB Başkanlık Konsey üyesi Pavel Talabani ve çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Ayrıntılar geliyor…

Devamını gör

17:49

Abdülmehdi'den Erbil ziyaretine ilişkin açıklama

Foto - AA

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, bölge ülkeleriyle iş birliğinin iyi olduğu ilişkiler kurduklarını, ABD dahil hiçbir ülkeye de düşman olmak istemediklerini belirtti. 

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Abdulmehdi'nin Erbil'deki temasları kapsamında Başkan Mesud Barzani ile bir araya geldiği ifade edildi. 

Abdulmehdi, en başından beri bölgedeki kutuplaşmalara ve yaptırımlara dahil olmadan, tüm bölge ülkeleriyle güçlü iş birliği temelinde iyi ilişkiler kurduklarını kaydetti. 

Irak'ın egemenliği ile çıkarlarını korumayı ve iç işlerine karışılmamasını istediklerini belirten Abdulmehdi, ABD dahil hiçbir ülkeye karşı düşmanlık beslemediklerini aktardı. 

Öte yandan Barzani de hükümetin maruz kaldığı zorluklarla başa çıkmak için akıllı yöntemlere başvurulmasından memnuniyet duyduklarını, Irak'ın egemenliği, güvenlik, istikrar ve çıkarlarını korumaya yönelik her türlü karara destek verdiklerini bildirdi. 

Irak'taki hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle 29 Kasım'da istifa eden ve yerine biri seçilene kadar görevde kalacak olan Başbakan Abdulmehdi, başbakan seçilmesinden bu yana ilk defa geldiği Erbil'de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile bir araya gelmişti.

ABD ve İran gerilimine sahne olan Irak

Irak Başbakanı Abdulmehdi, dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı telefon görüşmesinde meclisin ABD askerlerinin Irak'tan çıkarılması için aldığı kararın uygulanması çerçevesinde, ABD'den bir heyetin Irak'a gönderilerek, askerlerin çekilmesi için mekanizma oluşturmasını istemişti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus da gündemlerinde "Irak'tan çekilme" konusunun olmadığını açıklamıştı. 

ABD, 3 Ocak'ta İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'i Bağdat Havalimanı'nda düzenlediği bir hava saldırısında öldürmüştü.

İran Devrim Muhafızları Ordusu da 7 Ocak'ta yine Irak toprakları üzerinde bulunan ABD'nin Irak'taki Ayn Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurmuştu.

Devamını gör

14:26

Başkan Barzani, Başbakan Abdulmehdi’yi kabul etti

Rûdaw

Başkan Mesud Barzani, başkent Erbil’de bulunan Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’yi kabul etti.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Kürdistan Bölgesi’nde olan Başbakanı Adil Abdulmehdi, Başkan Barzani’yi ziyaret etti.

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede taraflar Irak’taki krizin biran önce sonlandırılması gerektiğini, sorunların mantık çerçevesinde anayasanın belirlediği mekanizmalar kapsamında çözülmesi gerektiği vurgulandı.

 Erbil-Bağdat ilişkilerinin olumlu bir düzeyde ilerleme kaydettiğinin vurgusu yapılırken, IŞİD tehlikesinin de arttığına dikkat çekildi.

Devamını gör

12:48

Neçirvan Barzani ve Abdulmehdi’den ortak ‘huzur ve istikrar’ çağrısı

Başkan Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Abdulmehdi

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Abdulmehdi bugün Erbil’de bir araya geldi. İki lider görüşmede Irak’ın bölgesel ve uluslararası güçlerin çekişme alanı olmaması gerektiğine vurgu yaparak tüm tarafların huzur ve istikrar için birlikte çaba sarfetmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir dizi temaslarda bulunmak üzere başkent Erbil’de bulunan Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ABD-İran gerilimi nedeniyle Irak ve bölgede yaşanan gelişmelerin ele alındığı görüşmede, her iki taraf da Irak’ın bölgesel ve uluslararası güçlerin çekişme alanı olmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Irak’ın diğer ülkelerle olan ilişkilerinin karşılıklı çıkarlar temelinde olduğuna dikkat çeken liderler, diğer ülkelerin de Irak’ın egemenliğine saygı duyması gerektiğini ifade etti.

Liderler ayrıca Irak’ın daha fazla kaosa sürüklenmemesi, ülkede huzur ve istikrarın sağlanması için tüm tarafların birlikte çaba sarfetmesini istedi.  

Görüşmede ayrıca Irak’taki protestolar, Erbi-Bağdat ilişkileri ve çözüm için diyalog konuları da ele alındı.

Barzani ve Abdulmehdi, “teröre karşı mücadelede” uluslararası toplumun Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yardımlarını sürdürmesinin önemine dikkat çekti. Her iki lider IŞİD’in bölgedeki faaliyetleri, Peşmerge ve Irak ordusunun ortak koordinasyonu konularında fikir alışverişinde bulundu.

Devamını gör

11:58

Abdulmehdi ile Başbakan Barzani bir araya geldi

Başbakan Mesrur Barzani ve Irak Başbakanı Abdulmehdi

Erbil (Rûdaw) – Resmi temaslarda bulunmak üzere Erbil’de bulunan Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Başkan Neçirvan Barzani’nin ardından Başbakan Mesrur Barzani ile de bir araya geldi.

Erbil ve Süleymaniy’de Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile görüşmek üzere Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Abdülmehdi, Başkan Neçirvan Barzani ile görüşmesinin ardından Başbakan Mesrur Barzani ile de görüştü.

Görüşmede Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve bakanlar da hazır bulundu.

Başbakan Mesrur Barzani twiiter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile bir araya gelmekten memnun oldum. Görüşmemiz Bağdat ile yapıcı diyaloğu sürdürme taahhüdümüzün bir parçası kapsamında. Irak'taki durumu kötüye gitmemesi gerekliliği üzerinde anlaştık ve Irak ile Kürdistan Bölgesi'nin herhangi bir bölgesel çatışmanın bir parçası olmamasını vurguladık.

Tüm Iraklılara fayda sağlamak için hükümetlerimiz arasındaki son anlaşmaların uygulanmasının önemini vurguladım. Irak'ta devam eden IŞİD tehdidiyle mücadele için koalisyon desteği ile daha fazla işbirliğinin gerekli olduğunu da ekledim.”

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grup Başkanı Viyan Sabri, Abdulmehdi’nin ziyaretinin iki amaçla gerçekleştiğini söyledi.

Sabri, “Başbakan Abdulmehdi, Erbil-Bağdat ilişkilerininin yanı sıra Irak’ta yaşanan son gelişmelere ilişkjin görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Erbil’I ziyaret ediyor” dedi.

Sabri, Başkan Mesud Barzani’nin geçen hafta Abdulmehdi ile telefonda görüştüğünü ve iki liderin de Irak’ın diğer devletlerin çekişme sahası olmasına müsaade edilmemesi kononusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Bağdat’tan gelen heyette Irak Maliye Bakanı Fuad Hüseyin, Dışişleri Bakanı Muhammed Ali Hekim, Planlama Bakanı Nuri Dileymi, Yüksek Öğrenim Bakanı Kusay Sahil ve İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa Kazimi de bulunuyor.

 

Devamını gör

10:45

Neçirvan Barzani-Abdulmehdi görüşmesi başladı

Başkan Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi
Başkan Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani ile bir dizi temaslarda bulunmak üzere Erbil’de bulunan Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi bir araya geldi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi bugün başkent Erbil’de geldi. Abdulmehdi’yi Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani karşıladı.

Karşılamanın ardından ikili arasındaki görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmenin ardından Abdulmehdi, Başbakan Mesrur Barzani ile bir araya geldi.

Irak Başbakanı Abdülmehdi'nin, Erbil'deki temaslarının ardından Süleymaniye’ye de geçmesi bekleniyor.

Heyette Irak Maliye Bakanı Fuad Hüseyin, Dışişleri Bakanı Muhammed Ali Hekim, Planlama Bakanı Nuri Dileymi, Yüksek Öğrenim Bakanı Kusay Sahil ve İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa Kazimi de bulunuyor.

 

Devamını gör

10:16

Irak Başbakanı Abdulmehdi Erbil’de

Abdulmehdi Başkan Neçirvan Barzani tarafından karşılandı
Abdulmehdi Başkan Neçirvan Barzani tarafından karşılandı

Erbil (Rûdaw) - Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Erbil'e geldi. Abudlhemdi’nin Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Adil Abdulmehdi ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak EBL 10:00’da Erbil Uluslararası Havalimanı’na indi.

Abdulmehdi’yi havalimanında Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani karşıladı.

Irak Başbakanı Abdülmehdi'nin, ziyareti kapsamında Erbil ve Süleymaniye’de Kürdistan Bölgesi’nin üst düzey yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Heyette Irak Maliye Bakanı Fuad Hüseyin, Dışişleri Bakanı Muhammed Ali Hekim, Planlama Bakanı Nuri Dileymi, Yüksek Öğrenim Bakanı Kusay Sahil ve İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa Kazimi de bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta Adil Abdulmehdi, Başkan Mesud Barzani’yi telefonla arayarak Irak’ta yaşanan gelişmeleri aktarmıştı.

Devamını gör