Zara: Çok sayıda Peşmerge, bölgemiz ve Hristiyanlar için canını feda etti

Erbil (Rûdaw) – Hristiyan yerleşim bölgelerinden biri olan Elqoş nahiyesinin müdürü, “Bölgemizin Peşmerge tarafından korunması, Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın bölgemize verdiği özel öneminin kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

Elqoş nahiyesi, Kürdistan Bölgesi idaresinde olmayan Kürdistani bölgelerden biri. Ninova Ovası’nda bir Hristiyan yerlerşim yeri olan Elqoş, Peşmerge güçleri tarafından korunuyor.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Kürdistan Bölgesi’ne gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında dün Elqoş Nahiyesi Müdürü Lara Yusuf Zara ile görüşmüş ve tarihi Aziz Hürmüz Manastırı’nı da ziyaret etmişti.

Rûdaw TV’de Fuad Rehim’in sunduğu 08.00 bültenine konuk olan Elqoş Nahiyesi Müdürü Zara, Katalin Novak’ın kendilerini ziyaret etmesinin çok önemli olduğunu belirterek Novak’a “Birçok Peşmerge bölgemiz için kendini feda etti” dediğini aktardı. 

Mararistan’ın; Elqoş’ta bir okul inşası, tarım projesi, kreş yapımı ve Tılısqof Kilisesi’nin restorasyonu gibi çeşitli prejelerde kendileriyle iş birliği yaptığını aktaran Zara, “Novak’ın ziyareti, tüm Ninova Ovası sakinleri özellikle de Elqoş nahiyesi için tarihi ve önemli bir ziyaretti” diye konuştu.

Zara’nın açıklamalarının öne çıkan başlıkları şu şekilde:

“Macaristan’dan kamu hizmetiyle ilgili projelerimizde, özellikle de gençlere yeni iş imkanları sağlayacak projelerimizde bizimle iş birliği yapmasını talep ettik çünkü bölgemiz, işsizlik sorunundan oldukça muzdarip ve işsizlik oranları son derece yüksek. İş imkanlarının yaratılması gençlerimizin burada kalmasında etkili olacak.

Bölge sakinlerimizin çoğu Hristiyan ve Ezidi, şimdiye kadar halkımızın çoğu mülteci oldu ve sorun hâlen devam ediyor.

“Güvenlik ve istikrarımızın nedeni Peşmerge”

Ninova’nın diğer bölgeleriyle kıyaslandığında nahiyemizdeki güvenlik ve istikrarının nedeninin Kürdistan Peşmergesi olduğunu görüyoruz. Bu istikrar ve güvenlik durumu da bölgemizde gerçekleştirilecek projeler için önemli bir gerekçe oluyor.

“Çok sayıda Peşmerge bölgemiz için canını feda etti”

IŞİD mesupları, Peşmerge tarafından korunan Elqoş’a ulaşamadı ama Tılısqof’u ele geçirdi. Kürdistan Peşmerge güçleri Tılısqof’u da IŞİD’den kurtardı. Çok sayıda Peşmerge bölgemiz için canını feda etti.

Macaristan Cumhurbaşkanı’nın ziyareti gibi üst düzey ziyaretler bölgemizin uluslararası önemde olduğunun kanıtı. Bölgemize uluslararası alanda önem verilmesi gençlerimizin göç etmesini önleyebilir.

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti olmasaydı Hristiyanların durumu çok daha vahim olurdu”

Kürdistan Bölgesi Hükümeti olmasaydı Hristiyanların durumu çok daha vahim olurdu. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, hem buradaki hem de Kürdistan Bölgesi’ndeki Hristiyanlar ve diğer oluşumlara kesinlikle çok destek oldu. 

“Burası Kürdistani bir bölge”

Bölgemiz, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerden biri, bunda şüpheye yer yok ve Kürdistan Bölgesi Peşmergeleri tarafından korunuyor. Bu da Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin bu topraklarda yaşayan Hristiyanlara ve diğer unsurlara verdiği önemin kanıtı.

“Kürdistan hepimizin”

Biz, bir milletiz ve topraklarımızı seviyoruz. Sadece dini inançlarımızda farklılıklarımız var fakat bu topraklar hepimizin yurdu. Kürdistan da hepimiz için. Müslümanlar, Hristiyanlar ve diğer oluşumlar arasında hiçbir fark yok.”

Zara, ayrıca Irak Hükümeti’ndeki ilk kadın nahiye müdürü olduğunu da aktardı.