Irak Başbakanlık Sözcüsü: Erbil ve Bağdat bütçe için yeni bir anlaşma yapacak

Erbil (Rûdaw) - Irak Başbakanlık Sözcüsü Ahmed Mela Telal, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Irak hükümetinin 2021 bütçesinin de konuşulacağı bir toplantı üzerinde anlaştıklarını belirtti.

Rûdaw’a konuşan Ahmed Mela Telal, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Irak hükümeti yaptıkları maaş ödeme görüşmelerinin yerine daha geniş çaplı, 2021 bütçesinin de konuşulacağı bir toplantı üzerinde anlaştı” dedi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Kürdistan Bölgesi ziyareti kapsamında beraberindeki heyetle birlikte İbrahim Halil Sınır Kapısı ve Duhok'taki Kadiya Göçzede Kampı’nı ziyaret etti.

Telal, “Erbil ve Bağdat arasında üzerinde anlaşma sağlanmış bir toplantı var. Bir şekilde yaşanan gümrük, petrol ve doğalgaz sorunlarının anayasa temelinde çözüme kavuşturulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Erbil ve Bağdat arasında üzerinde hemfikir olunmuş anlaşmaya göre Bağdat’ın 3 ay için 320 milyar dinar göndereceğini belirten Başbakanlık sözcüsü, anlaşmanın bir şartla devam edeceğini, o şartın da “Kürdistan Bölgesi’nin de üzerinde anlaşma sağlanmış konular konusunda hassas olması gerektiğini” kaydetti.

Başkent Erbil’i ziyaret eden Mustafa Kazımi’nin bugün Başkan Mesud Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile olumlu görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydeden Telal, karşılıklı görüş alışverişi ve görüşmelerin devam edeceğini vurguladı.

Şu ana kadar askıya alınmış sorunların yasalara bağlı kalınarak çözüleceği konusunda pozitif olduklarını belirten Telal, sözlerine şunları ekledi:

“Başbakan Mustafa Kazımi yarın Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile de görüşecek. Görüşme Neçirvan Barzani’nin talebi üzerine kahvaltıda yapılacak.Neçirvan Barzani daha önceden Başbakanlık yaptı ve bir süre önce de Kürdistan Bölgesi Başkanı sıfatıyla Bağdat’ı ziyaret eden tecrübeli bir siyasetçi.”

Telal, Neçirvan Barzani ile yapılan görüşmede Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların ele alınacağını belirtti.