Mesrur Barzani: Nüfus sayımı, siyasi bir amaçla kullanılmamalıdır

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Kürdistan Hükümeti'nin Irak anayasası çerçevesinde sorunların çözümüne hazır olduğunu belirterek, “Erbil-Bağdat ilişkilerinde yeni bir dönemin başlamasını ve hakiki bir ortaklığın sağlanmasını umuyoruz” dedi.

Başbakan Barzani başkent Erbil’de Irak Planlama Bakanı Nuri Sabah Duleymi’yi kabul etti.

Görüşmede Erbil-Bağdat ilişkilerinin yanı sıra 2020’de Irak’ta yapılacak nüfus sayımı işlemleri ve bölgedeki siyasi gelişmeler ele alındı.

Kürdistan Bölgesi’nin başarılı bir tecrübeye sahip olduğunu ifade eden Bakan Duleymi, Kürdistan Bölgesi’nin başarısının Irak’ın da başarısı olduğunu söyledi.

Erbil-Bağdat ilişkilerine de değinen Duleymi, bu sürecin Kürdistan Bölgesi ve Federal Irak hükümeti arasındaki sorunların anayasa çerçevede çözülmesi için bir fırsat olduğunu belirtti.

Görüşmede ayrıca 2020’de Irak’ta yapılması planlanan nüfus sayımı meselesi de konuşuldu.  Başbakan Barzani, “Nüfus sayımının yapılması elbette ki planlama açısından oldukça önemli ancak Kürdistan Hükümeti sayımı mekanizmasıyla ilgili bir takım notları var. Özellikle bu işlemlerin bileşenlere karşı siyasi bir amaçla kullanılmaması gerekiyor” dedi.

Başbakan Barzani de Kürdistan Hükümeti’nin Irak anayasası çerçevesinde sorunların çözümüne hazır olduğunu ifade ederek, Erbil-Bağdat ilişkilerinde yeni bir dönemin başlamasını ve hakiki bir ortaklığın sağlanmasını umduklarını dile getirdi.