Süleymaniye'deki otizm merkezi çocuklar için ilk basamak oluyor

10-08-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Süleymaniye Otizm Çocuk Merkez
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) - Süleymaniye'de hükümete bağlı otizm merkezi, otistik çocukların okula ve topluma alıştırılması açısından önemli bir rol üstleniyor. Ancak merkezdeki yöneticiler yeterli bütçeye sahip olamadıkları için daha fazlasını yapamadıklarını söylüyor.

Süleymaniye’deki otizm merkezinde seviye belirlemek için otizmli çocuklar ilk değerlendirme testlerine tabi tutuluyor. Ardından rehabilitasyon ve gelişim eğitimi için sınıflara yerleştiriliyor.

Rûdaw’a konuşan ebeveyn Hiwa Abdullah, çocuğunun evde çok huzursuz olduğunu ve aşırı hiperaktif olduğunu söyledi.

Abdullah, “Burada ona bakacak iyi öğretmenler var. Bu yüzden bugün kayıt yaptırmak için getirdik” dedi.

Otizm merkezinde 10 yıldır çocuklara eğitim veren Sawen Omer, merkeze kabul edilen yeni çocuklara ilk önce burayı tanımayı ve sınıflarda nasıl oturulacağını öğrettiklerini, bu eğitimin de üç hafta ila üç ay sürdüğünü söyledi.

Sawen Omer, “İlk gün çocuk bize alışsın ve burayı sevsin diye sevdiği bir şeylere yönlendiriyoruz. Bazen bunu beğenmeyebilirler, hiçbir şeyden hoşlanmayabilir. Sizi üzmek için tepki verebilirler, bu yüzden ilk haftayı sadece test için ayarladık” diye anlattı.

Merkezin diğer eğitmenlerinden Besoz Ebubekir de her gün sabah saat 08:30’dan öğlen 13:00’a kadar çocuklarla birlikte olduklarını, haftanın altı günü eğitimleri ile ilgilendiklerini, bu yüzden çok sabırlı davrandıklarını belirtti.

Merkezdeki bireysel ve toplu odalarda çocuklar günde bir saat konsantrasyon ve dinlenme için tutuluyor.

Salonda ise çocuklar özgürce spor yapıp oynayabiliyor. Eğitmenlerden biri de otistik çocuklara dil ve konuşma dersi veriyor.

Merkezin Müdürü Rizgar Osman, burayı daha fazla geliştirememelerinin nedenini bütçe ve özel fon eksikliğine bağladı.

Rizgar Osman, “Eğitmenlerimiz başarılı olduğunda gerektiği gibi ödüllendiremiyoruz. Bütçemiz olmadığı onları teşvik edemiyoruz. Çocuklara da bisküvi ve meyve suyu gibi basit yiyecekler dahi alamıyoruz” diyerek şikayette bulundu.

Merkezde eğitilen çocuklardan beşi, sağlıkları ve gelişmeleri nedeniyle artık devlet okullarına veya özel okullara gitmeye hazır durumda.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli