Kürdistan Bölgesi’ne has ‘Nişan ve Madalya’ projesi Parlamentoda

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Parlamento Başkanlığına sunulan “Nişan ve Madalya” projesinin görüşülmesine başlanacak.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Parlamentosu Peşmerge İşleri Komisyonu üyesi Ballanbo Muhammed, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri’nin proje hakkında bugün Parlamento Başkanı Rewaz Fayeq ve Peşmerge Komisyonu ile görüşeceğini söyledi.

6 Haziran 2021 tarihinde Parlamentoya sunulan proje taslağı hakkındaki ilk oturum 28 Haziran’da yapılmış ve taslak gözden geçirilmişti.

Projenin ilk bölümü “Nişan ve Madalya” tanımı, anlayışı üzerine. İkinci bölümünde ise madalya ve nişanların sınıflandırılması yer alıyor.

İkinci maddeye göre, kabul edilmesi halinde Kürdistan Bölgesi bir dizi madalya ve nişan sahibi olacak. Bunlar; Ulusal Nişan, Barış ve Birlikte Yaşam Nişanı, Peşmerge Nişanı, Direniş ve Kahramanlık Madalyası.

Peşmerge Nişanı, sivil ve askeri alanda Kürdistan Bölgesi’ne hizmet edenlere verilecek.

Diğer madalyalar ise Kürdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından değişik etkinliklerde ismi belirlenen şahsiyetlere verilecek. 

Projenin dördüncü maddesine göre, nişan veya madalya alacak kişilerin Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu’nun onayından geçmesi gerekiyor. Yine, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın da bu nişan ve madalyalara layık kişileri önerme hakkı bulunuyor.