MSB ve HPG’den Haftanin açıklaması

Haber Merkezi – Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Haftanin’da düzenlenen hava saldırısında 6 PKK'linin “etkisiz hale getirildiğini” bildirdi. HGP ise Haftanin’de gerçekleştirilen eylemşlerde 22 askerin “cezalandırıldığını” açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin’de PKK’ye yönelik başlattığı “Pençe-Kaplan” operasyonu devam ediyor.

Operasyon bölgesinde yaşanan çatışma ve bombardımanlara ilişkin Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve PKK’nin askeri kanadı HPG’den farklı açıklamalar geldi.

MSB, operasyon kapsamında, savaş uçaklarının Haftanin bölgesine gerçekleştirdiği hava harekatında 6 PKK'linin öldürüldüğünü bildirdi.

HPG: Askerler çembere alındı

HPG Basın İrtibat Merkezi ise, 8 Ağustos günü Haftanin’deki Pirbula Vadisinde konuşlanan askerlere karşı eylem gerçekleştirildiğini duyurdu.

Açıklamada, sözkonusu vadideki askeri birliğin 7 ayrı koldan çembere alındığı, çatışmalara müdahele eden Skorsky ve Kobra helikopterlerin de hedef alındığı belirtildi.

HPG Basını, burada yaşanan çatışamalrda 22 “asker-kontra”nın öldürüldüğünü aktardı.

Gabar’da 3 PKK’li hayatını kaybetti

HPG ayrıca, TSK’nın 30 Temmuz günü Şırnak’ın Gabar Dağı bölgesinde başlattığı operasyonun 5 Ağustos’a kadar devam ettiğini ve bu süre zarfında yaşanan çatışmalarda 3 örgüt üyesinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Açıklamada, Rohat, Brusk ve Botan kod adlı örgüt üyelerinin kimlik bilgilerinin daha sonra açıklanacağı kaydedildi.

Hulusi Akar bilanço açıklamıştı

Dün Haftanin sınırındaki birlikleri denetlemeye gelen Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 16 Haziran 2020'de başlayan “Pençe-Kartal” ve “Pençe-Kaplan” operasyonlarının 48 gündür başarıyla devam ettiğini söylemişti.

Bölgedeki tüm hakim arazi kesimlerinin kontrol edildiğini belirten Akar, operasyonun ayrıntıları hakkında şun bilgileri paylaşmıştı:

"Bugüne kadar yapılan operasyonlarda, 83 terörist etkisiz hale getirildi, 359 mayın/EYP, 267 sığınak ve barınak tespit edildi, bu sığınak ve mağaralarda 13 adet AT-4 Tanksavar füzesi, 2 adet güdümlü füze, 15 adet Doçka, 88 AK-47 piyade tüfeği ve 299 el bombası başta olmak üzere çok miktarda silah/mühimmat ele geçirildi.”

 

Operasyon ve bombardımanlar sürüyor

TSK 17 Haziran’da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin bölgesinde “Pençe-Kaplan” adıyla operasyon başlatmıştı.

Operasyon kapsamında sınırdan 15 kilometre kadar içeri gelen TSK unsurlarının 24 tepede üstlendiği belirtiliyor.

Bölgede PKK’lilerle askerler arasında sık-sık çatışmalar yaşanıyor. TSK’ya ait savaş uçakları ve topçu birlikleri de bölgeyi bombalamaya devam ediyor.

Kürdistan Parlamentosu’nun oluşturduğu ortak araştırma komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, 1992’den 2020’ye kadarki süreçte TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle 504 köy boşaltıldı, 50’dan fazla sivil hayatını kaybetti.

Operasyonlar sürerken 1 Temmuz’da Irak Sınır Muhafızları Zaho sınırındaki Kela Şabanike, Siyare Bena ve Kela Dêrê tepelerine konuşlandı.