ERBİL - Kurbanlık pazarları hareketli

Erbil (Rûdaw) – Kurban Bayramına sayılı günler kala Kürdistan Bölgesi’ndeki hayvan pazarlarında hareketlilik yaşanıyor. Kurbanlık almak isteyen vatandaşlar pazarlara akın ediyor.

 

Kurban Bayramı hazırlıkları devam ediyor. Vatandaşlar bir yandan bayram ihtiyaçlarını karşılarken diğer yandan kurbanlık hayvan almak için kurban pazarlarına gidiyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nde büyük ve küçükbaş hayvan olmak üzere yaklaşık 4 milyonu 600 bin baş hayvan bulunuyor.

 

Rûdaw’a konuşan Erbil Kurbanlık Kesim Merkezi Müdürü Halmat Hamza, Erbil kaymakamlığı kurbanlıkların kesim merkezlerine getirilerek kesilmesiyle ilgili talimat verdiğini söyledi.

 

Hamza, “Sokaklarda ya da evlerde kesilen kurbanlıklar muhakkak sağlıksız bir şekilde kesilmektedir. Veterinerlerin denetiminde yapılmayan her kesim sağlıksızdır. Rahatsız edici görüntüsüyle birlikte çevreyi de kirletmiş olurlar. Öte yandan evlerin önüne atılan hayvan atıkları bölgede rahatsız edici konunun yanında hastalıkların yayılmasına neden olacaktır. Bu nedenle vatandaşlarımız kurbanlıklarını kesim merkezlerine getirmeleri her yönüyle daha iyi” dedi.

 

Kesim merkezilerinde kurbanlık hayvanlar veteriner hekimler gözetiminde kesiliyor. Başkent Erbil genelinde 27 kesim merkezi bulunuyor.

 

Uygunsuz kesimlerin önüne geçmek için hummalı bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Erbil Kaymakamı Nabaz Abdulhemid, “Zabıta ekiplerimiz birkaç gün öncesinden incelemelerine başladı. Özellikle bayramın birinci ve ikinci günleri gözetimimiz daha fazla artacaktır. Uygunsuz kesime yelteneler cezalandırılacaktır. Bunun örneklerini daha önce gördük ve ceza kestiğimiz birçok durum yaşanmıştı” diye konuştu.

 

Kesim merkezlerinde gereken bütün kolaylıkların sağlandığını ifade eden Abdulhemid, “Evlerde kesilen kurbanlıklar kesinlikle hijyenik ve sağlıklı değildir. Bu nedenle kesim merkezlerine getirmelerini tavsiye ediyoruz, burada gereken bütün kolaylıklar sağlanıyor” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi’nde geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı’nda yaklaşık 1 milyon kurbanlık hayvan kesilmişti.