TSK-PKK çatışması nedeniyle Amedi ilçesindeki binlerce dönüm arazide yangın

10-07-2024
Rûdaw
Etiketler Türk Silahlı Kuvvetleri TSK PKK Duhok
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle Duhok'un bazı köylerinde vatandaşların tarlalarında yangın çıktı.

Günlerdir, Duhok il sınırında TSK ile PKK arasında çatışmalar yaşanıyor.

Kevnameje köyüne yaşayan Tahir Sadık, çatışmalardan dolayı yaşadığı mağduriyeti gözyaşı dökerek anlattı.

Rûdaw’a konuşan Tahir Sadık, “Ben haklı mıyım, değil miyim? 10 şehidim var ama ona rağmen evimin nerede olduğunu bilmiyoruz. Ben haklı mıyım değil miyim?” diyerek yaşadığı mağduriyeti anlattı.

TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalardan dolayı Amedi sınırındaki Mıje, Deraşe, Gırgeşe, Sıpindare ve Kevnameje köylerindeki ormanlık alanlarında yangın çıktı. Ağaçlardan alevler yükseliyor ve yangın günlerdir devam ediyor.

Mıje köyü muhtarı Azat Hamzo, Mıje köyü başta olmak üzere çevre köylerde 2.500 hanenin olduğunu bunların çoğunun tarım arazisi ve çiftliğe sahip olduklarını söyledi.

Hamzo, “Acaba ne kadar arazileri yanmış? Bazılarının 10 dönüm bazılarının da 20 ila 30 dönüm sumak, badem ve fıstık ektikleri arazileri var” dedi.

Üç gün önce TSK ile PKK çatışmaları nedeniyle çıkan yangını söndürmek için köyler tehlikelere aldırış etmeden ormanlık ve tarım arazilerine giderek yangına müdahale ediyor. Ancak havaların sıcak olması ve yer yer hava ve top atışları nedeniyle yangın giderek kontrolden çıkıyor.

Deraşe köyünde yaşayan vatandaşlar çatışmalardan dolayı evlerini terk ediyor. Köyde şu anda sadece üç ev kaldı.

Deraşe köyü sakini Xurşid Şero, “Hiçbir şey yapamıyoruz, evimizden çıkamıyoruz, hiçbir şey yapamıyoruz. Bir tarafta ateş diğer tarafta çatışma, öte yandan da bombardıman. Ortada mahsur ve mağdur olan bizleriz. Hiçbir tarım hasadımız kalmadı hepsi yandı. Çiftliklerimiz, yaylalarımız, bahçelerdeki ceviz ve menengiç ağaçlarımız yok oldu” dedi.

Duhok’un Amedi ilçesinde TSK ile PKK arasında iki haftadır şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar nedeniyle binlerce dönüm arazi ve ormanlık alan yandı. Birçok bölgede yangınlar hala devam ediyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli