Cezayir çölünde ölen göçmenlerin cenazesini getirmek için en az ‘5 bin dolar’ gerekiyor

Erbil (Rûdaw) – Avrupa’ya gitmeye çalışan Rojava ve Suriyeli 12 göçmen Cezayir çölünde susuzluktan hayatını kaybetti. 4’ünün Rojava Kürdü olduğu netleşen sığınmacıların ailelerinin, cenazeleri getirmek için en az 4 ila 5 bin dolar arası paraya ihtiyacı var.

Cezayir üzerinden Avrupa’ya gitmeye çalışan ve içerisinde 2’si Cezayirli şoför 14 kişinin olduğu bir arazi arabası yolda arızalandı. Mahsur kalanların hepsi susuzluktan hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz Pazar günü Cezayir Arama Kurtarma Birliği, Cezayir’deki Hassi Belvibor bölgesinde çöllük alanda bir arazi aracı ile yan yana çok sayıda ceset bulduklarını açıkladı. Belvibor çöllerinde bozulan aracın tamir edemeyen yolcular susuzluktan hayatını kaybettiği belirlendi.

Hayatını kaybeden göçmenlerden 4’ünün Rojava Kürdü olduğu öğrenildi.

Erbil'deki Kobanili yakınlarının evinde yas

Cezayir çölünde can verenlerden biri de Xelil İzzet İbrahim isimli Kobanili bir Kürt. İbrahim’in Erbil’de yaşayan kardeşi Xalid İzzet İbrahim’in evinde yas var.

Kardeşinin anlattığına göre Xelil İzzet İbrahim Kobani’den Şam’a giderek çıkarttığı vize ile Libya’ya ulaştı. Daha sonra kaçak yollarla Avrupa’ya gitmek için Cezayir’e geçti.

İki kez evlenen Xelil İzzet İbrahim geride gözü yaşlı 2 eş ve 6 çocuk bıraktı.

Rûdaw muhabiri Helebja Sadon’un evlerine gittiği kardeşi Xalid İzzet İbrahim acısından konuşamaz durumda.

Her bir cenaze için en az 5 bin dolar gerekiyor

Aile Xelil İzzet İbrahim’in Cezayir’deki cenazesini Rojava’nın Kobani kentinde toprağa vermek istiyor. Kardeşi Xalid’in dediğine göre her bir cenaze için ilgili kurumlara en az 4 ila 5 bin dolar para ödemeleri gerekiyor.

Cenazelerin öncelikle Cezayir’den Lübnan’a oradan da Halep’e ve daha sonra Kobani’ye ulaştırılması gerekiyor.

3 ailenin geçimini sağlıyordu

Halası Aliya İbrahim, yeğeni Xelil İzzet’in 3 ailenin geçimini sağlamakla yükümlü olduğunu ve yoksulluk nedeniyle Avrupa’ya göç etmek istediğini söyledi. 

Halasının aktardığına göre Xelil’in iki eşi, 6 çocuğu ve yaşlı annesi onun ölümüyle boynu bükük kaldı.

Çobanlar buldu

Xelil’in kardeşi Xalid İzzet İbrahim ise 12 göçmenin aynı otomobile bindiğini ve yanlarına yeterli miktarda su almadıkları için araçları bozulduğunda susuzluktan can verdiklerini dile getirdi.

Xalid İzzet İbrahim cenazelerin oradan geçen bir çoban tarafından tesadüfen bulunduğunu sözlerine ekledi.

Aile çaresizlik içerisinde cenazeyi nasıl getireceklerini kara kara düşünüyor. Oradan buradan borç alarak oğullarını Avrupa’ya gönderen aile şimdi cenazeyi geri getirmek için aynı parayı bulması gerekiyor.