İran istihbaratının gözaltına aldığı Kürt aktivist yaşamını yitirdi

Erbil (Rûdaw) – Rojhılat’ın Urmiye kentinde İran İtlatının gözaltına aldığı Mahabadlı Kürt aktivist Peyman Gewani işkencede hayatını kaybetti. Peyman Gewani bir hafta içerisinde Urmiye istihbarat merkezinde hayatını kaybeden ikinci kişi. Gewani, 7 ay önce evlenmişti.   

Peyman Gewani isimli 24 yaşındaki Kürt genci, 25 Haziran’da Rojhılat’ın Mahabad kentinde evinde gözaltına alındı.  Ardından Urmiye İstihbarat Merkezine götürülen gencin 10 gün sonra ailesine, sağlık durumunun bozulduğu ve 9 Temmuz’da kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği söylendi.

Hayatını kaybeden gencin ailesinin Rûdaw’a aktardığına göre; teşhis için hastane morguna giden aile Peyman Gewani’nin vücudunun çeşitli bölgelerinde işkence ve yara izleri olduğunu gördü.

Peyman’ın hiçbir kronik hastalığının olmadığını belirten aile, oğullarının işkence ile katledildiğine inanıyor.

Güvenlik kurumları Peyman'ın tutuklanma nedenine ilişkin bir açıklama yapmazken, akrabasının Rûdaw'a aktardığına göre; Peyman Gewani savcılık veya mahkeme kararı olmaksızın gözaltına alındı.

Gözaltına alınmasının tek sebebinin ise 3 yıl önce İran Kürdistan Demokrat Partisi’ne (PDK-İ) katılarak 3 ay Peşmergelik yapması olduğunu sözlerine ekledi.

Aile üyeleri,  babasının erken yaşta kaybeden Peyman Gewani’nin amcası tarafından büyütüldüğü ve  7 ay önce evlenerek, eşiyle birlikte Mahabad kentinin Fecri Mahallesinde yerleştiğini belirtiyorlar. 

Urmiye istihbarat (İtlaat) Merkezi’nde 2 gün içerisinde ikinci Kürt siyasi aktivist şüpheli bir şekilde yaşamını yitiriyor.

Dün de 2 ay önce gözaltına alınan Musa İsmaili isimli Kürt aktivistin ailesine oğullarının idam edildiği söylenmişti. Ancak ailesi Musa’nın hiçbir mahkemede yargılanmadığını ve hakkında herhangi bir idam kararı olmadığını, işkence ile oğullarının katledildiğini belirtiyor.

32 yaşındaki Musa İsmaili Piranşar kenti nüfusuna kayıtlı evli iki çocuk babasıydı. İsmaili, Rojhılat siyasi partilerine üye olmakla suçlanıyordu.