Ali Qazi'nin kız kardeşi: Kardeşim Mahabad'da defnedilmeyi vasiyet etti

Almanya (Rûdaw) – Bugün Almanya’da vefat eden Qazi Muhammed’in oğlu Ali Qazi’nin kız kardeşi Suheyla Qazi kardeşinin vasiyetinin atalarının topraklarında gömülmek olduğunu, ancak İran devletinin bugün Mahabad’da taziyesine dahi izin vermediğini söyledi.

Kürdistan Mahabad Cumhuriyeti’nin Başkanı Pêşawa Qazi Muhammed’in oğlu Ali Qazi bugün Almanya’nın Bonn kentinde 89yaşında hayata gözlerini yumdu.

Rûdaw’ın Almanya muhabiri Zinar Şîno Qazi Muhammed’in tek oğlu Ali Qazi’nin vefatı münasebetiyle Köln’deki Ayînde Cami’de kurulan taziyeye, eşi, çocukları, kız kardeşleri ve Kürdistan’ın dört parçasından Kürtlerin katıldığını aktardı. 

Qazi Muhammed’in kızı ve Ali Qazi’nin kız kardeşi Suheyla Qazi "İki gün önce sağlık durumu kötüleşince hastaneye kaldırıldı, bugün evine gitmesi gerkiyordu. Ancak bu sabah saat 03:40’da (Avrupa saati) kalbi durdu ve vefat etti. 9 ay önce hastalığı başladı ve yatalak oldu. Artık ne konuşabiliyor ne de duyabiliyordu” dedi.

Rûdaw’a konuşan  Suheyla Qazî  "Hastaneye ilk yatırıldığında o hiçbir zaman bir gün duyamıyacağını, göremeyeceğini ve artık konuşmayacağını bilmiyordu. Ama hissediyordu. O yüzden kardeşim her zaman eğer bana bir şey olursa beni babalarımın atalarımın toprağı Mahabad’a defin edin demişti. Bu onun son vasiyetiydi. Bizim de tek dileğimiz onu Mahabad’da defnetmektir. Çünkü dedelerimiz, atalarımızın mezarları orada” şeklinde konuştu.

Suheyla Qazî, 7 kızkardeş olduklarını ve Ali Qazi’nin tek erkek kardeşleri olduğunu belirterek, şimdi 3 kız kardeş kaldıklarını, ikisinin Mahabad’da kendisinin ise 43 yıldır Almanya’da yaşadığını söyledi.  

İran’ın kız kardeşlerinin Mahabad’da camide kardeşinin taziye sinin kurulmasına izin vermediğini dile getiren Suheyla Qazî, kardeşinin cenazesinin Mahabad’a götürülmesi için yarın Frankfurt’taki İran konsolosluğuna baş vuracaklarını belirterek  “O zaman esas tavırlarının ne olduğunu öğreneceğiz”

Ali Qazi 1933 yılında Mahabad’da dünyaya geldi. Mahabad’da Kürdistan Cumhuriyeti ilan edildiğinde 13 yaşındaydı. Qazi, bir dönem Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) genel Başkanlığı yaptı, daha sonra sağlık sorunlarının artmasıyla görevini devretti.