Dersim’de bulunan Diyanet İşleri Başkanı'na 'cemevlerinin statüsü' sorusu

10-06-2022
Etiketler Cemevi Dersim Ali Erbaş
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Hacı Bektaş-i Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Dersim Cemevi'ni ziyaret etti.

Cemevlerine resmi olarak ‘ibadethane’ statüsü tartışmalarının halen sürdüğü bir dönemde vatandaşlar, halen ayrımcılığa tabi tutulduklarını ve cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmamasından ötürü Erbaş’ın gelişine tepkili.

Vatandaş Erbaş’ın ziyareti için ne dedi?

Nimet Koç, “Diyanet Başkanı bugün Cemevine geliyor ama şimdiye kadar cemevlerine bir yardımı yok. Cemevlerinin su ve elektrik parasını vermiyorlar. Alevileri gördüler mi yüzlerini çeviriyorlar ve selam vermiyorlar. Cemevine neden geliyorlar anlamıyoruz” dedi.

Bülent Yüksel, “Şimdiye kadar Alevileri tanımadılar, bir şey yapmadılar. Bunun içinde bir oyun var bu blöftür” şeklinde konuştu.

Dersim Valisi Mehmet Ali Özkan ve Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt’un eşlik ettiği Erbaş, daha sonra cemevinde toplantı gerçekleştirdi.

Erbaş, toplantı çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

"Munzur Üniversitesindeki caminin açılışı için geldik. Daha önce geldiğimde de burayı ziyaret etmiştim, bugün de ziyaret ettim. Cemevimizin dedesi ve diğer cemevlerinin dedeleriyle görüştük. Güzel bir sohbetimiz oldu.

Bazı konuları kendi aramızda görüştük. İnşallah bundan sonraki süreci değerlendireceğiz. Cemevinde birliğimizi beraberliğimizi konuştuk. Türkiye olarak hepimiz aynı hedefe çalışıyoruz. Devletimizin ve milletimizin birliği beraberliği için çalışıyoruz. Sorunlarımız problemlerimiz tabi ki var. Onları hep birlikte çözmeye çalışacağız."

"Cemevlerin statüsü bizimle ilgili değil"

Bir gazetecinin cemevlerinin yasal statüsüne ilişkin sorusuna ise Erbaş, "Bizimle alakalı konular değil. Çok geniş tarafları olan bir konu onlar, süreç içerisinde değerlendirilecek" cevabını verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile yapılan görüşmeye katılan Alevi dedesi Ali Uğurlu ise, “Bana söz veriyorum dedi, sorunlarınızı cumhurbaşkanına ileteceğini söyledi” dedi.

Cemevi Başkanı: Taleplerimizi sürekli yeniliyoruz

Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, “Yıllardan beri taleplerimizi sürekli yeniliyoruz ama taleplerimiz  bir türlü istediğimiz şekilde çözüme kavuşturulmadığını kendilerine söyledi. Ama kendisi bu işin yetkisinin tamamen kendisinde olmadığını, yetkinin sahibine yani cumhurbaşkanına bu talepleri ileteceğini ve bu sorunun çözüme kavuşması azami gayret göstereceğine söz verdiler” ifadesini kullandı.

AİHM, Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı tarafından yapılan başvuruyu 2014 yılında haklı bulmuş ve cami, kilise ve sinagogların yararlandığı elektrik faturasından muaf olma uygulamasının Cem Evleri için de geçerli olmaması yüzünden Türkiye’yi suçlu bulmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de kurtarılan Fevziye Emin Seydo

Sudani'nin Danışmanı: Gazze'ye kaçırılan Ezidi kadını Rûdaw aracılığıyla bulduk

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin danışmanı IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de bulunan Ezidi kadının bulunmasında Rûdaw’ın rolünden bahsetti.