MED-DER’in başlattığı ‘Oline Kürtçe’ kurslara büyük ilgi var

10-06-2020
Rûdaw
MED-DER Eşbaşkanı Mine Karataş
MED-DER Eşbaşkanı Mine Karataş
Etiketler MED-DER Mine Karataş Kürtçe Online Kurs
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - MED-DER Eşbaşkanı Mine Karakaş, 15 Mayıs’tan bu yana başlattıkları Online Kürtçe Kurslara büyük ilgi gösterildiğini belirterek, “Ana dilini öğrenme ve öğretme meselesi sadece bir dil kurumunun değil, tüm kurumların ve tüm Kürt bireylerinin meselesi ve görevidir” dedi.

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), koronavirüsü nedeniyle Kürtçe eğitim kurslarını online olarak sürdürüyor. Zoom programı üzerinden verilecek kurslarda, başlangıç ve 3’üncü seviyeye kadar eğitim veriliyor.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda 25 kurum ve yayınevinin desteği ile bir kampanya şeklinde başlatılan online derslere 2 hafta içerisinde 2 binden fazla kişi başcuruda bulundu.

“Birçok kentten ve yurt dışından katılım var”

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 17:00 bültenine katılan Dil ve Kültür Ağı’nın dayanışma kurulunda yer alan MED-DER Eşbaşkanı Mine Karakaş, online kurslar hakkında bilgi verdi.

2 yıldır Kürtçe kurslar düzenlediklerini belirten Karataş, “Planlamamızda online dersler zaten vardı ancak koronavirüs salgını nedeniyle online derslere geçiş artık bir ihtiyaç haline geldi. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Günü’nde diğer dernekler ve yayın evlerinin de desteği ile Kurmanci ve Kırmancki dersler için bir kampanya başlattık. Bu kampanya 6 hafta devam edecek” dedi.

Eskiye oranla dil kursuna başvuranların sayısında büyük artış yaşandığını belirten Karataş, “Çünkü kurslar Amed’le sınırlı değil. MED-DER olarak Amed’de yüzyüze dersler veriyorduk ister istemez sayı da azdı. Ancak şimdi dersler online olduğu için birçok kentten ve yurt dışından da başvurular ve katılanlar oluyor. 2 binden fazla katılım var şu anda” diye konuştu.

Mine Karataş, “Onlinde derslerden önce işimiz biraz daha kolaydı. Çünkü doğrudan kursa katılanlarla görüşebiliyor, ne düzeyde Kürtçe bildiklerini tespit edebiliyorduk. Fakat online derslerde işimiz biraz daha zor. Katılımcılar form dolduruyor ancak siz konuşma, okuma ve yazma konusunda hangi seviyede olduklarını bilemiyorsunuz. Derslere katıldıktan sonra konuşma, okuma ve yazmalarına bakarak ayırıştırıyoruz” diye belirtti.

“Öğretmenleri kendimiz yetiştiriyoruz”

Karataş, öğretmenlerin nasıl seçildiği ve sertifikalarını nereden aldıklarını ise şöyle açıkladı:

“Öğretmenler bizim yanımızda eğitim alan, kurumlarımızca yetiştirilen kişiler. Eğitim sistemimizde ilk aşamadan öğretmenliğe kadar 9 aylık bir eğitim süresi var. Daha sonra zaten öğretmenlik aşamasına gelenleri doğrudan ders vermek için görevlendirmiyoruz, stajyer olarak derslere dahil ediyoruz, profesyolen öğretmenler tarafından dersleri takip ediliyor. Stajyer öğretmenlerimizi ilk aşama derslerine alıyoruz, böylece pratikte tecrübe kazanmalarını sağlıyoruz.”

MED-DER Eşbaşkanı, derslerde yararlandıkları materyaller hakkında, “Kurmanci’de birinci aşamadan 3’üncüye, Kırmancki’de de birinci ve ikinci aşama için öğretici ders materyallerimiz var. Ancak diğer aşamalarda edebiyat, folklore ve diğer dersler için farklı materyallerden de yararlanıyoruz. Bu materyallerdeki örnekleri öğretmenlerimiz hazırlayıp derslerde sunuyor” bilgisni paylaştı.

“Anadilimizi yaşamın her alanında kullanmazsak asimilasyonu aşamayız”   

Online derslerin dimi hale getirileceğini belirten Karataş, “Planımızda daha önce de online dersler vardı. Ancak salgının başlamasıyla bir mecburiyet haline geldi. Biz online dersleri de sürdüreceğiz, aynı zamanda tekrar hayat normale döndüğünde yüzyüze derslere de devam edeceğiz” dedi.

Mine Karataş, “Ana dilini öğrenme ve öğretme meselesi sadece bir dil kurumunun değil, tüm kurumların ve tüm Kürt bireylerinin meselesi ve görevidir. Kürdüm diyen bir kişi kendi dili için çalışmalı. Hayatını, çalışmalarını, okuma ve yazmasını kendi anadilinde yapmalı. Anadilimizi yaşamın her alanında kullanmazsak zaten maruz kaldığımız asimilasyonu aşamayız” diye konuştu.   

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli