ÖZEL YAYIN – Neçirvan Barzani için yemin töreni düzenleniyor

10-06-2019
Rûdaw
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani yemin etti
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani yemin etti
Etiketler Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi Başkanı Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu tarafından Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’na seçilen Neçirvan Barzani yemin ederek göreve başladı. Törende yerli ve yabancı yaklaşık bin 200 konuk da hazır bulundu.

 

Başkent Erbil’deki Saad Abdullah Konferans Salonu’nda saat 11:00’de başlayan yemin töreni, şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

 

Ardından konuklara Kürtçe ve Arapça seslenen Kürdistan Parlamentosu Başkanı Vala Ferit, yemin etmesi için Neçirvan Barzani’yi kürsüye davet etti.

 

Kürsüye çıkan Başkan Neçirvan Barzani de Kur'an-Kerim'e el basarak şu yemini okudu:

 

“Yüce Allah’ın adıyla, Kürdistan Bölgesi halkının haklarını, kazanımlarını ve yine birliği ve beraberliği ile çıkarlarını koruyacağıma, bana verilen yetkiyi dürüst ve samimiyetle yerine getireceğine yemin ediyorum. Allah yardımcımız olsun.”

 

 Başkan Barzani: Neçirvan Barzani’yi tüm gücümle destekliyorum

Başkan Mesud Barzani / Fotoğraf: Rûdaw

 

Başkan Barzani: Neçirvan Barzani’yi tüm gücümle destekliyorum

 

Töreninde konuşan Başkan Mesud Barzani, Kürdistan’ın zor bir süreçten geçerek bu günlere geldiğini söyledi.

 

“Özellikle geçtiğimiz yıl 30 Eylül seçimlerinden sonra Kürdistan’daki durumunu düzeltmemize yardımcı olduğu için Yüce Allah şükürler olsun” diyen Barzan, “Çeşitli planlara ve karşılaştığımız zorluklara göğüs gerdikleri için Kürdistan halkına teşekkür ediyorum. Ve buradan şehirlerimize selam gönderiyorum. 30 Eylül seçimlerinden sonra yeni bir süreç başlamış oldu” dedi.

 

Başkan Barzani, “Demokratik bir atmosferde Parlamento başkanı seçildi ardından bugün Kürdistan Başkanı yemin etti. Yarından itibaren yeni hükümetin kurulması için süreç başlayacaktır. Ben bu vesileyle Neçirvan Barzani’ye başarılar diliyor ve kendisine her türlü desteği vermeye hazır olduğumu söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

Başkan Barzani sözlerine şunları ekledi:

 

“Kürdistan Hükümeti ile Federal Irak Hükümetine çağırıda bulunuyorum; mevcut sorunları çözmek için iki taraftan da ciddi adımlar bekliyorum. Özellikle Kürdistani bölgeler ya da diğer tabirle ‘Tartışmalı Bölgelerde’ yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması önem arz ediyor. Çünkü gün geçtikçe sorunlar artıyor. Hikmet, işbirliği ve anlayış kapsamında bütün etnik grupların içinde bulunduğu bir süreçle ve anayasa çerçevecinde diyalogla çözülme ulaştırılması gerekiyor.

 

IŞİD’in büyük bozguna uğratıldığı doğrudur ancak tehditleri hala devam ediyor ve kendilerini toparlamaya vermeye çalışıyorlar. IŞİD ile aynı düşüncede olanlarda var ve hala tehdit olmaya devam ediyorlar. Sadece Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde değil bütün Bölge ülkelerinde tehdit unsuru olmaya devam ediyorlar. Bu nedenle söz konusu bu büyük tehlikeyi bertaraf etmek için dikkatli bir şekilde ve doğru işbirliği yaparak, 2014’teki felaket gibi bir durumla karşılaşmamamız için önemlidir.”

 

Mesud Barzani Ortadoğu’daki sorunların barış yoluyla çözüme kavuşturulmasını istediklerini belirterek, “Kuşkusuz savaş hiç kimsenin yararına olmayacaktır” dedi.

 

Neçirvan Barzani - Kürdistan Bölgesi Başkanı / Fotoğraf: Rûdaw 

 

‘Kürdistan Bölgesi Başkanlığı tüm farklılıkların ortak iradesi olacaktır’

 

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanlığının tüm siyasi güçler ve farklılıkların ortak iradesi olacağını belirterek, “Hepimiz aynı gökkubbenin altındayız, hepimizi aynı güneş ısıtıyor. Hepimizin geleceği ve kdari birbirine bağlıdır” dedi.

 

Kürdistan Parlamentosu tarafından Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’na seçilen Neçirvan Barzani başkent Erbil’de düzenlenen bir törenle yemin ederek göreve başladı.

 

Ardından konuşma yapan Barzani, salonda hazır bulunan konuklara ve kendisini bu göreve seçen Kürdistan Parlamentosu üyelerine teşekkür etti.

 

Barzani, “Bana oy veren, vermeyen, seçim günü parlamentoya gitmeyenlere de teşekkür ediyorum. Her biriniz kendi isteğiniz ve sizi seçen halkın temsilcileri olarak, partinizin size verdiği sorumluluk doğrultusunda hak ve görevinizi icra ettiniz. Bu süreçte en büyük Kürdistan için en büyük kazanım demokrasinin işlerliliğidir. Bana güvenoyu verdiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.

 

Böylesi bir günde geçmişte yaşananların ders çıkarmak adına unutulmadığını dile getiren Neçirvan Barzani, iyisi ile kötüsü ile bazı olayların hala günlük yaşamda etkilerinin göründüğü belirtti.

 

“En kötü anı IŞİD’in Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki bazı bölgelere barbarca saldırılarıydı” diyen Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“IŞİD teröristlerinin katliam metodları hepimizi benzersiz bir şoka uğrattı, dünyayı sarstı. Birçok kişi böylesine bir vahşeti hayal bile edemiyordu. Birçok kişi 21’inci yüzyılda karanlık bir gücün böylesine büyük bir insanlık suçu işleyeceğini düşünemiyordu. Kısa bir süreliğine teröristlerin yaptığı vahşetle dünyayı korkutabileceğiniz sandı. Fakat Sayın Başkan Mesud Barzani, IŞİD terörünün yenilgiye uğratılmasında önemli bir rol oynadı. Kendisi Kürdistan Peşmerge Güçleri Genel Komutanı olarak tüm gücü ile doğrudan Kürdistan Bölgesi’nin savunulması mücadelesine öncülük etti. Gece gündüz demeden savaş cephelerinde kahraman peşmergelerin yanında hazır bulundu. 16 yaşından bu yana edindiği peşmergelik tecrübesini Kürdistan Bölgesi, Irak ve dünyada insan ve yaşamın savunulmasının hizmetine sundu. O zorlu günlerde savaş cephesinde büyük bir moral ile teröre karşı savaşn peşmergenin yanı sıra, Başkan Barzani 55 yıllık liderlik deneyimi, hikmet ve kabiliyetini Kürdistan Bölgesi’nin huzura kavuşması için harcadı. Başkan Barzani’nin mücadelesi, emek ve liderliği geleceğe doğru adım atmak için bize ilhamdır.”

 

IŞİD’e karşı zaferin peşmerge ve ABD öcülüğündeki koalisyon güçleri ve Iraklı güçlerin ortak mücadelesinin bir sonucu olduğunu vurgulayan Barzani, koalisyon güçlerine, Irak ordusuna ve Heşdi Şabi güçlerine teşekkür etti.

 

Barzani, “Peşmerge her zaman vatanı korumaya hazır olduğunu birkez daha gösterdi. Önümüzdeki süreçte peşmergenin örgütlendirilerek güçlendirilmesi, Irak savunma kuvvetlerinin bir parçası olarak tüm haklarının sağlanması için çok kapsamlı çalışacağız. Bu amaçla bize destek veren koalisyon güçlerine de teşekkürü bir borç biliyorum” diye konuştu.

 

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani sözlerine şunları ekledi:

 

“Kürdistan Bölgesi, Irak’ın federal bir parçası olarak uluslararası toplumun önemli bir unsuru ulduğunu ıspat ettiği gibi, Irak ve bölgede de çok önemli bir denge unsuru olduğunu göstermiştir. Bölgede ve dünyadaki tüm siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeler Kürdistan Bölgesi’ni doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla önümüzdeki süreç açısından Kürdistan Bölgesi’nden beklenen Irak, bölgedeki komşular ve dünyadaki dostlarımızla ilişkilerini ileriye taşımasıdır. Karşılıklı saygı ve çıkarları gözetme temelinde dostluk elini çevremizdeki herkese uzatmak istiyoruz.”

 

Konuşmasının devamında Kürdistan’daki siyasi partilerden sorunlar karşısında ortak tavır beklediğini ifade eden Barzani, “Dünyadaki diğer milletler gibi biz de siyasi, toplumsal ve idelojik çekişmelerden muaf değiliz. Bundan sonra tüm toplumsal ve siyasi meselelerde birlik ve beraberlik içerisinde olalım. Bu talebin imkansız olduğunu sanmıyorum” diye konuştu.

 

Neçirvan Barzani, Kürdistan’daki tüm farklılıkların da kendi özgünlükleri ile sürece güçlü katılıması gerektiğini vurguladı.

 

Barzani, “Önümüzdeki dört yıl içinde Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak sizden talep ve beklentim şudur; Bu ülke için birlikte çalışalım. Birlikte yönümüzü belirleyelim, Irak ve Kürdistan olarak birlikte komşularımızla, uluslararası dostlarımızla, uluslararası örgütlerle ülkemiz ve vatandaşlarımızı koruyup ileriye doğru götürelim” ifadlerini kullandı.

 

Irak Anayasası çerçevesinde ortak sorunların çözümü için çalışacaklarını dile getiren Barzani, “Sorunların çözümü Anaysaya inancımız tamdı. Fakat malesef Irak’ta yaşana tüm unsurların hayali olan Anayaasa gerektiği gibi uygulanamadı, anayasada belirlenen yeni Irak inşa edilemedi. Irak’ta bugün anayasanın hiçbir alternatifi yoktur ve geçmiş deneyimizmizde anayasaya uymamanın nelere mal olduğunu hep birlikte gördük” dedi.

 

Savaşın yıkım, ekonomik yıkım ve toplumsal çöküş getirdiğini hatırlatan Kürdistan Bölgesi Başkanı, Irak ve Kürdistan Bölgesi halkının hala Saddam rejiminin bu savaş politikalarının bedelini ödediğini söyledi.

 

Barzani, “Irak zengin doğal kaynakları ile tanınıyor. Hep birlikte bu ülkenin insani yaşam ve değerlerinin zenginliği ile bilinmesi için çalışalım” diye konuştu.

 

Kürdistan Bölgesi’nin komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmesi konusunun da Kürdistan Bölgesi Başkanlığının görevi olduğuna dikkat çeken Neçirvan Barzani, bu coğrafyada yaşayan toplulukların güzel ve aydınlık bir geleceğe layıkt olduğunu belirtti.

 

Barzani, “Bizden sonraki nesillere güzel ve yaşanabilir bir ülke bırakma gayesindeyiz. Yeni nesilin başarısı okumak ve bilimi öğrenmekten geçer. Aynı zamanda geleceğimizin üzerinde inşa edileceği doğayı korumak da başlıca görevlerimizden biridir” dedi.

 

Neçirvan Barzani, “Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak tüm istek ve tecrübemle, tüm ciddiyetimle yeni sayın Başbakan’ı, kabine ve tüm bakanlıkları görevlerinde başarı için destekleyeceğim. Birimizin başarısı hepimizin başarısıdır. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı çatısı Kürditan Bölgesin’deki tüm siyasi parilerin, etnik ve dini bileşenlerin farklılıkları ile birlikte toplandığı bir çatı olacaktır. Kürdistan Bölgesi tüm Kürdistanlıların vatanıdır. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı da ayrım gözetmeksizin tüm farklılıkların ortak iradesi olacak, herkese aynı gözle bakacaktır” diye konuştu.  

 

Konuşmasının sonunda Barzani, Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının haklarını koruyacaklarını ifade ederek, “Hepimiz aynı gökkubbenin altındayız, hepimizi aynı güneş ısıtıyor. Hepimizin geleceği ve kdari birbirine bağlıdır” dedi.

 

د.بەرهەم ساڵح: گەورەیی کاک مەسعود بە پلە و پۆست نییە

Berhem Salih - Irak Cumhurbaşkanı / Fotoğraf: Rûdaw 

 

Salih: Barzani’den beklentimiz sorunlara kalıcı çözümler bulmasıdır

 

Başkan Barzani’nin ardından söz hakkı alan Irak Cumhurbaşakanı Behrem Salih de Başkan Mesud Barzani’nin bulunduğu konumun makam ve görevle ölçülemeyeceğini dile getirdi.

 

Behrem Salih, “Büyük ve etkili isimlerin konumu ve mertebesi aldıkları görevle sınırlı kalmıyor. Sayın Mesud Barzani’nin rolü ve etkisi önümüzdeki süreçlerde de devam edecek. 50 yıllık siyasi ve peşmergelik mücadelesiyle Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde önemli ve etkili rol üstlenerek Kürt halkına önderlik etmiş kişiliğiyle kendisinde yeni Kürdistan Bölgesi Başkanı’na ve yeni hükümetine destek olmasını bekliyoruz” dedi.

 

Neçirvan Barzani’nin yönetim ve diplomasi ile uzun bir tecrübeye sahip olduğunu belirten Salih, “Sizden beklentimiz federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkileri kalıcı çözümlere kavuşturmanıdır. Bu nedenle buradan başta Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi olmak üzere, şuan salonda hazır bulunan Sayın Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Muhammed Halbusi ve diğer bütün Iraklı yetkililerimizle Bağdat’tan büyük bir destek olduğu söylemek istiyorum. Kürdistan Bölgesi’nin başarı gücü kuşkusuz Bağdat’ın başarı gücü olacaktır. Aynı şekilde Irak’ın güçlenmesi, Basra’nın güçlenmesi ve Musul’un refahı Kürdistan Bölgesine bir destektir. Ayrışma ve çekişmelerin yerine ülkenin zenginliklerini, toplumsal gelişimde, gençlere iş olanağı sağlamakta ve toplumun gelişmesinde kullanalım” ifadelerini kullandı.

 

Kürdistan’daki siyasi taraflara da seslenen Barzani, “Kürdistan Bölgesi’ndeki taraflar ise sorumluluk ve kardeşlik duygusu ile iç sorunları çözmelerini umuyorum” diye konuştu

 

Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yu başkent Erbil'de karşıladı 

 

Törene bin 200 temsilci ve şahsiyet katıldı

 

Yemin töreni için yaklaşık 20 gün boyunca yoğun bir çalışma yürütüldü. Törene yurt içi ve yurt dışından bin 200 şahsiyet ve devlet adamı davet edildi.

 

Neçirvan Barzani için düzenlenen tören Kürdistan Bölgesi ve Irak tarihinin en büyük ve üst düzey protokol olma özelliğini taşıyor. İlk defa seçilmiş bir lider için bu kapsamda bir tören düzenleniyor. Protokolün kapsamı aynı zamanda Kürdistan Bölgesi ve kurumlarının brikez daha dünyaya tanıtılması amacını taşıyor.

 

Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'i başkent Erbil'de karşıladı  

 

 

Törende Başkan Mesud Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi, Irak Başbakanlığı temsilcisi ve yabancı ülke temsilcileri konuşma yapacak. Daha sonra Neçirvan Barzani önümüzdeki dört yıl için proje ve hedeflerini açıklayacak.

 

Kürdistan Bölgesi’ndeki partilerin liderler ve yöneticilerinin yanı sıra Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Kürdistan Bölgesi’ndeki yabancı ülke temsilcileri ve Iraklı yetkililer de törende hazır bulunuyor.

 

 

Neçirvan Barzani kimdir?

Neçirvan Barzani - Kürdistan Bölgesi Başkanı

 

Neçirvan Barzani kimdir?

 

Neçirvan Barzani 21 Eylül 1966’da Barzan’da doğdu. Başbakan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesinde nüfuz sahibi Barzani ailesinden geliyor. Kürdistan Demokratik Parti'nin (KDP) kurucusu ve efsanevi Kürt lideri Mustafa Barzani'nin torunudur. Babası İdris Barzani de KDP'nin üst düzey yetkililerindendi. Başkan Mesud Barzani’nin de yeğenidir.

 

1975 yılında, on binlerce Kürtle birlikte Barzani ailesi de Baas rejimininin baskısından kaçtı, İran'a sürgüne gitti. Tahran Üniversitesi'den siyaset bilimi okumaya başladı ancak babasının ölümü nedeniyle üniversiteyi bırakmak zorunda kalan Neçirvan Barzani eğitimini ABD'de tamamladı.

 

KDP yönetiminden başbakanlığa

 

Dedesinin ve babasının izinden giden Barzani, 1989'da Kürdistan Demokratik Parti'nin Merkez Komitesi’ne seçildi. 1996 yılında Kürdistan Başbakanı Yardımcısı oldu. 1999 yılında 4’üncü kabinede Kürdistan Başbakanı oldu. KDP’nin 13’üncü Kongresinde KDP Başkan Yardımcısı olarak seçildi

 

Kalkınma sürecinin önemli aktörü

 

Irak’ta 2003’te Baas iktidarının devrilmesinin ardından 2006 yılında Kürdistan Bölgesi’ndeki Koalisyon Hükümetin’in Başbakanı oldu. Bu süreçte Irak'ın diğer bölgeleri mezhep savaşına sürüklenirken, Kürdistan Bölgesi hükümeti dış dünya ile bağlantılarını güçlendirdi, güvenliği sağladı ve yabancı yatırımcıları bölgeye çekti. Pek çok Kürt, bölgenin geldiği noktada Neçirvan Barzani'nin önemli rolü olduğunu düşünüyor.

 

Neçivan Barzani 2006 yılından 2009’a kadar Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile kurulan Koalisyon Hükümetinin Başkanı olarak görevde kaldı.

 

2012'de ikinci kez Kürdistan Bölgesi Başbakanı seçildi. 21 Eylül 2013'teki seçimde KDP 38 sandalye ile sandıktan birinci parti olarak çıktı. Neçrivan Barzani yine Başbakan oldu. 30 Eylül 2018’deki seçimlerde KDP 45 sandalye kazandı. 3 Aralık 2018’de KDP tarafından Kürdistan Bölgesi Başkanı Adayı olarak seçildi.

 

Başkan Neçrivan Barzani Evli ve (İdris, Ciyavan, Raniye, Maya) adında dört çocuk babasıdır.

 

Türkiye ile ilişkiler

 

Neçirvan Barzani, Türkiye ile Kürdistan Bölgesi hükümeri arasında ilişkilerin geliştirilmesi için de özel çaba sarfetti.

 

"Türkiye Kürdistan Bölgesi'nin Batı'ya açılan kapısı. Siyasi ve ekonomik olarak önemli bir ülke" diyen Barzani, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinde yer almaktan memnun olduğunu söylüyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli