Erken oylama başladı

Erbil (Rûdaw) – Irak Parlamento Seçimleri kapsamında özel seçmen katagorsine giren seçmenler için bu sabah oy kullanma işlemi başladı.

 

Kürdistan Bölgesi’nde peşmerge ve güvenlik güçleri genel seçimler için bu sabah saat 07.00 itibariyle açılan sandıklarda oy kullanmaya başladı.

 

Erbil, Süleymaniye ve Duhok kentindeki Peşmerge Güçleri ve güvenlik güçlerinin yanı sıra özel seçmen katagorisine giren seçmenler, 99 seçim merkezinde oy kullanmak için sabahın erken saatlerinde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı.

 

 

Askeri kıyafetlerle oy kullanan güvenlik birimleri, seçimlere hile karıştırılmaması için oylarını parmak iziyle çalışan seçim kartlarıyla kullandı.

 

Sabahın erken saatlerinde oy kullanma merkezlerine gelen peşmergeler, oy kullanma işleminin geç başlamasından dolayı tepki gösterdi.

 

Rûdaw’ın Erbil muhabiri Rengin Şero, Mamun Debağ seçim merkezinde saat 07:00’da başlaması gereken oy kullanma işleminin yaşanan teknik arızadan dolayı 08:05’ten sonra başladığını aktardı.

 

 

Rûdaw muhabiri Erkan Ali, Süleymaniye’deki Raperin Mahallesi’nde bulunan Gulan Lisesi’nde oy kullanmak işleminin 07:30 itibariyle başladığını aktardı.

 

Seçmenlerin saat 07:00’den itibaren uzun kuyruklar oluşturmaya başladığını dile getiren muhabirimiz, “Gulan Lisesi’nde kurulan 7 sandıkta 3 bin 132 kişinin oy kullanama hakkına sahip” dedi.

 

 

Rûdaw Süleymaniye muhabiri Saman Beşareti, 33 oy kullanma merkezinin kurulduğunu bildirdi.

 

Oy kullanma işleminin olağan bir şekilde devam ettiğini söyleyen Beşareti, seçimlere yoğun bir katılım olduğunu aktardı.

 

 

Öte yanadan Irak'ın ortası ve güneyinde de güvenlik birimi mensupları, bu sabah açılan sandıklarda oy kullanmaya başladı.

 

Bağdat'ın Nüsür bölgesinde bir okulda açılan seçim merkezinin önünde onlarca asker sıraya girerek oy kullanmaya başladı.

 

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde güvenlik güçlerinden oluşan seçmenler oyunu 18.00'e kadar kullanabilecek.

 

Bağdat’ta, bu sabah başlayan güvenlik birimlerinin oy kullanma işlemi teknik arıza nedeniyle bir süre durdurdu.

 

 

Bağdat’ın Kerh yakasından Salihiye bölgesindeki Mesere Seçim Merkezi’nden aktaran Rûdaw muhabiri Helkewt Aziz, iki merkezde yaşanan teknik sorundan dolayı bir süre oy kullanma işleminin durduğunu aktardı.

 

Muhabirimiz, “Teknik arıza, uzun süre gedirilemedi. Bu yüzden bazı seçmenler oy kullanmadan merkezden ayrıldı” dedi.

 

 

Irak Yüksek Seçim Komiserliği Sözücüsü Kerim Temimi, dün yaptığı basın toplantısında, merkezi yönetime bağlı güvenlik güçleri ve Kürdistasn Bölgesi’ne bağlı Peşmerge'den oluşan 800 binden fazla kişinin açılacak sandıklarda oyunu kullanacağını bildirmişti.

 

 

Kerkük'te güvenlik mensupları oy kullanıyor

 

Kerkük kentindeki güvenlik birimi mensupları, genel seçimler için açılan sandıklarda oy kullanmaya başladı.

 

Sabahın erken saatlerinden itibaren seçim merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturan güvenlik mensupları, alınan yoğun güvenlik önlemleri altında oylarını kullanmaya devam ediyor.

 

Irak Yüksek Seçim Komisyonu Kerkük Bürosu Basın Sorumlusu Abdulbasıt Derviş, ''Irak genelinde olduğu gibi Kerkük'te de güvenlik birimi mensupları oylarını yerel saatle 18:00'a kadar kullanabilecek'' dedi.

 

Güvenlik güçlerinin oylarını kullanabilmeleri için kentin iç ve dış bölgelerinde seçim merkezleri açıldığını aktaran Derviş, ''Güvenlik güçleri, Kerkük kent merkezinde ve dışında kurulan 19 seçim merkezinde oylarını kullanabilecekler. Herkes daha önce kaydı bulunan merkezlerde oyunu kullanacak" diye konuştu.

 


Türkiye'de yaşayan Kürdistanlı ve Iraklılar İstanbul, Ankara, Yalova, Sakarya, Çorum ve Mersin olmak üzere 6 ilde ve 16 merkezde oy kullanabilecek. Türkiye’de de sandıklar 18.00’de kapatılacak.

 

Rûdaw muhabiri Kemal Avcı, Türkiye’de oy kullanma işleminin saat 07:00’de başladığını aktardı.

 

 

Oy kullanma merkezlerinin Türkiye’deki Irak okullarında kurulduğunu belirten muhabirimiz, seçimlere daha çok Türkmenlerin yoğun katılım sağladığını kaydetti.

 

 

Rûdaw Almanya muhabiri Alla Şalli, Almanya’da 7 oy kullanma merkezinin kurulduğunu aktardı.

 

En büyük oy kullanma merkezinin Koln kentinde kurulduğunu belirten muhabirimiz, Almanya’daki Kürtlerin yoğunluklu olarak Koln’de yaşadığını belirtti.

 

 

Muhabirimiz ayrıca, Hollanda sınırında yaşayan Kürtlerin de Koln’deki merkezlerde oy kullanabileceğini ifade etti.

 

 

Yurtdışı seçmenler için oy kullanma işlemleri yarın da sürecek.

 

328 sandalyeli Irak Parlamentosu için 6 bin 986 aday yarışıyor.

 

37 milyon nüfuslu Irak'ta, 12 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek genel seçimlerde, 24 milyon seçmen oy kullanma yetkisine sahip.

 

Bu seçimler, IŞİD sonrası yapılacak ilk, ABD’nin 2003’te ülkeye düzenlediği operasyonun ardından gerçekleştirilen 5. seçim olma özelliğini taşıyor.

 

YENİLENECEK....