Platform Turabdin’den Keldani Diril çifti açıklaması: Av değiliz

Haber Merkezi - Platform Turabdin (Süryani Aydınları ve Aktivistleri Tartışma Grubu), 11 Ocaktan itibaren kayıp olan ve son olarak Şimuni Diril’in cesedinin bulunması sonrası hala ulaşılamayan Hürmüz Diril ile ilgili arama çalışmalarının durdurulmasına tepki gösterdi.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 11 Ocak tarihinde kaybolan Keldani çiftten Şimuni Diril’in cansız bedeni 20 Mart’ta bulunmuştu. Eşi Hurmüz Diril ise 91 gündür hala kayp.

Platform Turabdin tarafından Diril çiftine ilişkin yapılan açıklamada, “İnsanlarımıza binlerce yıldan beri yaşadıkları topraklarında yaşayabilmesi maalesef çok görülmektedir” denildi.

“AV DEĞİLİZ!” başlığıyla yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“11 Ocak’ta kaçırılan Hürmüz ve Şimuni Diril çiftinden Şimuni Diril’in cansız bedenine 20 Mart günü ulaşılmıştır.

Platform Turabdin olarak öncelikle ailesine, yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz.

İnsanlarımıza binlerce yıldan beri yaşadıkları topraklarında yaşayabilmesi maalesef çok görülmektedir. Özellikle 1915’den bu yana Hristiyan halkları ‘av’ olarak gören avcılar belli ki ellerinden hala silahı indirmemiştir.

Dönem dönem av sezonu açılmış ve devletin açık çağrısı ile köyüne dönüp kendi halinde yaşayan insanlarımız bir kez daha ‘av’ olarak görülmüşlerdir.

‘Ayrımcı ve nefretçi egemen zihniyeti biliyoruz’

Bu iki insanımızı kimin ya da kimlerin kaçırdığı ve Şimuni Diril’i kimin katlettiğini henüz bilmemekle birlikte ayrımcı ve nefretçi egemen zihniyeti biliyoruz.

Henüz fail ya da failler bilinmemekle birlikte ortada olan somut bir şey var ki; olay etkili bir şekilde soruşturulmamaktadır.

Resmi makamlar daha ilk günlerde arama kurtarma faaliyeti sürdürmemiş, göstermelik bir fotoğraf verip, haber servis ederek köyden ayrılmışlardır.

‘Arama çalışması yapılmamaktadır’

Halen de arama çalışması yapılmamaktadır. Nitekim Şimuni Diril’in cansız bedeni kendi oğlu tarafından bulunmuştur.

Halen kayıp Hürmüz Diril için yetkililerin bir an evvel kapsamlı arama kurtarma faaliyeti yürütmesi, Şimuni Diril’in katledilmesine ilişkin ve olayın aydınlatılmasına yönelik hızlı ve etkili soruşturma yürütülmesi şarttır.

Konu hakkında bilgisi olan ve elinde bir imkan olan her bireyin ve her kurumun bunu açıklaması da gereklidir.

Tüm bu süreçte de şeffaf bir şekilde kamuoyunun bilgilendirilmesi gereklidir.

Platform Turabdin olarak da bu olayın takipçisi olacağımızı ve tüm kesimlerin de bu olaya duyarlılık göstermesi gerektiğini belirtmek isteriz.”

Ne olmuştu?

Fransa’dan gelen 2 akrabasıyla beraber 12 Ocak günü köye anne-babasını ziyarete giden İstanbul Keldani Katolik Kilisesi Papazı Remzi Diril, akşam saatlerinde köye vardıklarında evin kilitli olduğunu fark etmişti. Balkon tarafından bir pencereyi zorlayarak eve giren Remzi Diril, evde kimsenin olmadığını, yalnızca annesinin telefonunun televizyonun üstünde olduğunu görmüştü.

Tedirgin bir şekilde köyde ikamet eden diğer akrabalarının yanına giden Remzi Diril, anne-babasını gören olup olmadığını sormuştu. Bir komşu Remzi Diril’e, 11 Ocak sabah saatlerinde kimliği belirsiz 3 kişinin anne-babasını zorla götürdüklerini gördüğünü söylemişti.

George Diril, amcası ve yengesinin kayıp olayına ilişkin yayınlanan haber, program ve açıklamaların yer aldığı bilgileri paylaşarak, yetkililerden kararlı bir soruşturma yürütülmesini istemişti. George Diril, soruşturmanın gizli yürütüldüğünü, bu nedenle resmi makamlardan soruşturmayla ilgili bilgi alamadıklarını dile getirmişti.

Şimuni Diril’in cansız bedeni 20 Mart’ta yakınları tarafından köydeki dere kenarında bulunmuştu. Eşi Hurmüz Diril ise 91 gündür hala kayp.