Kerkük İl Meclisi 16 Ekim’den sonra ilk kez toplandı

Erbil (Rûdaw) - 16 Ekim 2017 olaylarının ardından ilk kez toplanan Kerkük İl Meclisi, vekâleten valilik görevini yürüten Rakan Cıburi’nin sunduğu bütçe harcama tekifini reddetti.

 

Rakan Cıburi, Petro-dolar bütçesinin yüzde 50’sinin yanı sıra Kürdistan bankalarında bulunan 50 milyon dolar Petro-dolar parasının kentteki bazı projelerde kullanılmasını istedi.

 

Toplantı yeter sayısı son anda tamamlanan Kerkük İl Meclisi Toplantısı’nda meclis üyeleri oy çokluğuyla Cıburi’nin sunduğu projeleri şeffaf olmadığı gerekçesiyle reddetti.

 

Rûdaw’a konuşan Kerkük İl Meclisi Üyesi Ramala Ubed, “Detaylara çok önem veriyoruz. Yeterli düzeyde detay ve açıklama olmadığı müddetçe yatırım amaçlı belirlenen bütçenin uygulama projelerinde kullanılmasını karar veremeyiz. Bu para Kerkük halkına hizmet için harcanacak. Bize sundukları projelerin içeriği tatmin edici ve detaylı olmalı” dedi.

 

İki buçuk yılın ardından ilk kez toplanan İl Meclisi toplantısına Kardeşlik grubundan 11 üye, Arap gruplarından 6 üye Türkmenlerden 4 üye hazır bulundu.

 

Kerkük Valiliği Teknik İşler Sorumlusu Ali Hamadi, İl Meclisi toplantısında projenin geçmesi için meclis üyelerini ikna etmeye çalıştı ancak başarılı olamadı.

 

Kerkük Valiliğinin söz konusu bütçeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Hamadi, “Maalesef meclis üyeleri yatırım bütçesi harcamasına izin vermedi. Toplantılar iki hafta sonrasına ertelendi. Kerkük idaresi ve resmi kurumların bütçeye ihtiyacı var, biliyorsunuz sel ve doğal afetler yaşanıyor ve bu durumda vatandaşlara destek çıkmak adına Valiliğin yeterli düzeyde bir bütçesi yok” diye konuştu.

 

16 Ekim 2017 olaylarının ardından Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani ve Kerkük Valisi Necmettin Kerim, kenti terk etmek zorunda kaldı. Bu süreçte Rakan Cıburi valilik görevine vekaleten getirildi.