Helgurd Dağı’na tırmanan İngiliz dağcı ağır yaralandı

Erbil (Rûdaw) - Helgurd Dağı'na tırmanıken kayarak 700 metrelik mesafeden aşağıya düşen İngiliz dağcı ağır yaralandı.

Yaklaşık 8 saat süren kurtarma çalışmalarının ardından 55 yaşındaki David Joy, düştüğü yerden alınarak Erbil’deki bir hastanede tedavi altına alındı.

Edinilen bilgiye göre İngiltere vatandaşı David Joy, yerel ve uluslararası bir grup dağcı ile Helgurd Dağı zirvesine çıkmaya çalışıyordu. Ancak tırmanış sırasında karla kaplı alandan kayarak düştü. Yaklaşık 700 metrelik mesafeden buz ve karla kaplı kayalık alana düşen David Joy’un iki bacağı kırıldı.

Arama kurtarma çalışmaları hakkında Rudaw'dan Andam Cabar'a bilgi veren Soran Sivil Savunma Müdürü Yonis Qadir, “Benim gözetimim altında üç kurtarma ekibi oluşturduk. Görevleri için üç farklı noktadan harekete geçtiler” dedi. Dağcının bacaklarının kırıldığını ve bölgenin karla kaplı olması nedeniyle kendisine kısa sürede ulaşamadıklarını bu nedenle uzun süre ciddi ağrılar çektiğini söyledi.
 
Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın en yüksek zirvesi olan Helgurd Dağı, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turist ile  dağcı tarafından ziyaret ediliyor.

Erbil'in yaklaşık 170 kilometre kuzeyinde bulunan dağ, Rojhılat ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sınırda yer alan Zagros sıradağlarının bir bölümünü oluşturuyor. 

Deniz seviyesinden 3.607 metre yükseklikteki zirvesi yıl boyunca karla kaplı kalıyor.  Helgurd’un eteklerinde ise temiz pınarlar ve çayırlar bulunuyor.

Soran Sivil Savunma Müdürlüğüne göre son dört yıl içinde dağcılar altı kaza yaşadı.