Ağrılı kadın muhtar halkın gönlünü kazandı

10-03-2021
Abdulselam Akıncı
Muhtar Mesmegül Özdemir
Muhtar Mesmegül Özdemir
Etiketler Mesmegül Özdemir Ağrı Doğubeyazıt Kadın Muhtar
A+ A-

Ağrı (Rûdaw) – Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi Hasankeyf Mahallesi’nin kadın muhtarı Mesmegül Özdemir, çalışmaları ile mahallenin güvenini ve gönlünü kazanmayı başardı. Özdemir, pratiği ile kadına karşı önyargıları kırdığını söyledi.

31 Mart 2019’daki yere seçimlerde Doğubayazıt (Bazîd) ilçesinde 12 erkek adaya karşı yarışan 42 yaşındaki Mesmegül Özdemir, Hasankeyf Mahallesi'nin muhtarı seçildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ev ev dolaşarak kadınlar gününü kutlayan Özdemir, “Bu köyde büyüdüm. Tüm işleri yaptım, koyun otlattım, ev işi yaptım şimdi de muhtarım. İşimi seviyorum. Halkı seviyorum. Aday olduğum zaman bu kadındır, kadınların aklını bize karşı dolduracak, huzurumuzu bozacak diyorlardı. Fakat muhtar olduktan sonra tüm bunların doğru olmadığını anladılar. Mahallede ailelerin birçok sorununa çözüm buluyorum şimdi” dedi.

Türkiye genelinde 30 binden fazla mahalle ve 18 bin 152 köyde 50 bin 157 muhtar var. Ancak bulardan sadece 171’i kadın. Kadın muhtarların sayısı genel muhtar sayısının yüzde 2.14’üne tekabül ediyor.

Rûdaw’a konuşan Mesmegül Özdemir, “Artık yeter, biz her yerde salt erkek yönetimini istemiyoruz. Kadınlar da yönetici olsunlar. Kadınlarımız sorumluluk almaktan korkmasınlar. Nerede olursa olsun kadınlara örnek olmak isterim” diye konuştu.

Mesmegül Özdemir, pratiği ile mahallelinin kadınlara karşı yaklaşımını da değiştirmeyi başarmış. Mahalleli, muhtarlarından razı olduğunu söyledi.

Mahalle sakinlerinden Asiye Tartış, “Muhtarımızı çok seviyoruz, çok iyi bir abladır” dedi.

İbrahim Tartış da, “Daha önce birçok muhtar denedik, hiç biri iş yapamadı. Ama şimdiki muhtarımız kadın ve işine sadık biri” şeklinde konuştu.

Mesmegül Özdemir’in işini özenle yaptığını belirten Nazlı Koca, “Ondan razıyız, her isteğimizi yerine getiriyor” dedi.

Türkiye’de ençok kadın muhtar Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunuyor. Çankaya’daki muhtarlardan 47’si kadın. İzmir’in Konak ilçesinde ve Ankara Yenimahelle’de 23’er kadın muhtar bulunuyor. Ayrıca Muş, Urfa, Bitlis ve Sinop’ta da kadın muhtarlar mahalleyi yönetiyor.

Doğubayazıt’da bir diğer köy olan Korum köyünün muhtarı da üniversite mezunu 26 yaşındaki Meryem Önkür.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli