Nevzat Bingöl: Ateşkesin süreceğine ihtimal vermiyorum

Erbil (Rûdaw) - Gazeteci yazar Nevzat Bingöl, Türkiye ile Rusya arasında varılan İdlib ateşkesinin uzun süremeyeceğini söyledi.

Rûdaw Haber Bültenine katılan Nevzat Bingöl, Türkiye ve Rus heyetlerinin bugün Ankara’da gerçekleştirecekleri müzakereler ve Suriye’deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bingöl, Türk ve Rus heyetleri arasında ana konu M-4 ve M-5 kara yollarının güvenliği olacak. M-5 kara yolunun 6 km güneyi ve kuzeyinde Türk ve Rus askerleri güvenliği sağlayacak. Bu yolun garanti ve kontrol altına alınması gerekiyor. Birinci gündem maddesi bu” dedi.

Müzakerelerde Rusya’nın, El Nusra ve HTŞ gibi cihatçı örgütlerin silahsızlandırılmasını isteyeceğini belirten yazar Bingöl, “Bunun dışında Türk gözlem noktalarının ki Suriye rejim güçlerinin kontrol altına aldığı bölgelerde kaldı. Bunların da kuzeye çekilmesini isteyecek. Tabi burada Türkiye’de Rus ve rejim güçlerinin bombardımanını özellikle sivil alanlara yönelik bombardımanının önlenmesi ve mülteci akınının önüne geçilmesini isteyecek. Ancak Anadolu Ajansı ateşkese çok uyulmadığını belirtiyor. Türk devletinin ajansı Rus birliklerinin en az 15 defa ateşkes ihlali yaptığını belirtiyor” ifadelerini kullandı.

Ateşkesin çok uzun süreceğine ihtimal vermediğini kaydeden Bingöl, sözlerine şunları ekledi:

“Suriye güçleri ve rejim destekçilerinin sahaya tam hakim olduktan sonra cihadist grupları gerekçe göstererek İdlib’e yönelik yeni saldırılar başlatacaklarını düşünüyorum. Bu anlamda Suriye’de savaşmak üzere çok sayıda yeni Şii savaşçıların da Suriye’ye geçtiğini biliyoruz.  Temel sorun şu: İdlib’e yönelik bir operasyon olacağı ancak bu operasyonda şehir savaşlarında tecrübeli olmayan Suriye rejim güçleri ve Şii milislerle bu operasyonun yapılıp yapılamayacağı. Zira bunlar şehir savaşlarında çok fazla tecrübeye sahip değil. Bu anlamda YPG’nin sahip olduğu tecrübeye sahip değiller.

Türkiye ile Rusya arasında yapılan görüşmelerde ağırlıklı olarak İdlib konusu görüşülecek. Çünkü çatışmalar İdlib üzerine yoğunlaşmıştı. Her ülkenin ajandası farklı ama temel gündem maddesi M 4 ve M 5 kara yollarının kontrolü ile ilgili sıkıntı. M 4 kara yolu tamamen rejim güçlerinin kontrolünde. Orada anlaşılmadık bir madde bırakılmıştı. Yolun güvenliği ile ilgili kuzey ve güneyinde 6 km. Muhtemelen kuzeyinde Türk güçleri, güneyinde Rus güçleri devriye gezerek M 5 kara yolunun güvenliğini sağlamış olacaklar.”

PYD ile Rejim arasında çatışma yaşanabilir

“Ateşkesin uzun soluklu olacağına ihtimal vermiyorum ve yeni bir takım süreçler yaşanabileceğini düşünüyorum. Özellikle PYD ile Rejim arasında bazı gerginliklerin yaşanabileceğini düşünüyorum” diyen Nevzat Bingöl, Suriye’de çatışmaların bir süre daha devam edeceğini görüldüğünü vurguladı.

Bingöl, Suriye’de sürekli yeni hamlelerle oyunun yeniden başladığını kaydederek, “Yeni bir süreç daha yaşanabilir. Özellikle PYD’nin yeni bir pozisyon alabileceğini düşünüyorum. Türkiye’de İmralı’da bir yangın çıktığı iddiasıyla PKK’ya bağlı basın organlarında birinci gündem maddesi olarak işlenmesi ve ardından Abdullah Öcalan’la uzun süreden sonra görüşme yapılması ve Öcalan’ın Rojava’ya bir takım bilgi, talimat ve önerilerin ulaştırıldığı bir açıklama yaptı avukatları. Ancak bu süreç 2013 gibi olmayacak” diye konuştu.

Bingöl, “Rejim ve PYD arasında ciddi bir gerginliğin olabileceği hatta PYD ile Rejim arasında bir çatışma da yaşanabilir. Hatta Türkiye’nin çok ilginç bir şekilde PYD’ye biraz daha olumlu bakabileceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.