Nergiz ulusal sembol olsun diye festival düzenlendi

10-03-2019
Rûdaw
Etiketler Nergiz Festival Duhok
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Kürdistan’da baharın gelişinin müjdecisi olan nergiz çiçeğinin ulusal bir sembol olması amacıyla Duhok’ta bu yıl da Nergiz Festivali düzenlendi. Festivali organize eden iş insanı Hacı Meşhud nergizin Kürdistan’ın sembolü haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

 

Kırlardan evlerin bahçelerine taşınan nergiz çiçeklerinin korunup yaygınlaştırılması için Duhok’ta bu yıl ikincisi düzenlenen Nergiz Festivali’ne bu yıl da ilgi büyüktü.

 

Festivale katılan Şükriye Ahmed, “Nergiz baharın gelişini müjdeliyor. Çok güzel ve narin bir çiçektir. Kokusu ise harikadır” dedi.

 

 

Nergizin Kürdistan dağlarının en güzel rengi olduğunu dile getiren aktivist Beyan Ramazan da tüm ulusal kurum ve kuruluşların bu çiçeği ulusal bir sembol olarak kabullenilmesi için birlikte çalışmaya davet etti.

 

 

Festival katılan Hacı Mehdi de, “Hiç bir çiçek nergiz kadar ilgi çekici değil. Kokusu çok özeldir. Bakın birşey anlatacağım. Buradan biri Avrupa’ya doktora gidiyor ve kendisi ile birlikte doktoruna hediye olarak bir demet nergiz götürüyor. Doktor nergizin kokusuna bayılıyor ve bu demeti evine götürüyor. Ertesi gün gelip hastasına, ‘senin getirdiğin nergizleri eşime verdim, beni üç defa öptü’ diyor. Düşünün o kadar etkili bir kokusu var” diye konuştu.

 

 

Bu yılki festivalin sponsorluğunu üstlenen Duhoklu iş insanı Hacı Meşhud ise, bu çiçeğin ulusal bir sembol olmasını amaçladıklarını söyledi.

 

Hacı Meşhud, “Nasıl ki Türklerin sembolü lele, Hollandalılarınki de gül ise biz Kürtlerin de sembolü nergiz olmalı” dedi.

 

 

Festival kapsamında 12 çeşit nergiz çiçeği tanıtılarak yaklaşık 50 milyon nergiz kökü ekildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli