Ezidi jinekolog 3 uluslararası ödül aldı

Duhok (Rûdaw) – Ezidi Kürt aktivist ve jinekolog Dr. Neğem Newzad Hasan, IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi kadın ve kız çocuklara verdiği psikolojik danışma ve medikal hizmet nedeniyle üç ayrı uluslararası ödül aldı. Hasan’ın destek verdiği kadınlardan biri de Nobel ödüllü aktivist Nadia Murad.

 

Musul’un Başika ilçesinde yaşayan Ezidi bir ailenin kızı olan jinekolog Dr. Neğem Newzad Hasan (Dr. Nagham), IŞİD’in Şengal’e saldırısının ardından kliniğini kapatarak tüm zamanını bu büyük felaketten kurtulan kadın ve çocukların tedavisine ayırdı.

 

Dr. Neğem, 2016 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen Uluslararası Cesur Kadın Ödülü'nü aldı.

 

Kürt jinekolog 2018’de Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından kadınların güçlendirilmesine ve tabuların üstesinden gelinmesine yönelik çalışmalarından dolayı ödüllendirildi.

 

Başarılı insan hakları aktivisti Dr. Neğem ayrıca Avrupa Parlamentosu’na bağlı  Avrupa ve dünya çağında sosyal adalet için mücadele eden sivil toplum örgütlerinden oluşan SOLİDAR ağı tarafından Gümüş Gül ödülüne layık görüldü.

 

Dr. Neğem, kaçırılan kadın ve çocuklara verdiği psikolojik destek hakkında, “Bu benim için yeni bir tecrübeydi. Anlatılanlar bana da çok zor geliyordu. Bazı kadınlar yirmi beş ayrı kişi tarafından tecavüze uğramışlardı. 10 yaşındaki kız çocukları nasıl tacize ve tecavüze uğradıklarını anlatıyorlardı. Bu gerçekten de çok zor bir durumdu. Bu insanların ruhundaki yaraları iyileştirmek gibi bir sorumluluğumuz vardı” dedi.

 

Şengal’den kaçan Ezidi Kürtlerin büyük çoğunluğu Duhok’taki kamplarda yaşadığı için Dr. Neğem de bu kampları gezerek kadın ve kızlarla görüşüyor.

 

“Kendimi bu insanlara adadım. Onlar benim kardeşlerim ablalarım, annelerimdir” diyen Dr. Neğem, “Sadece psikolojik destekle sınırlı kalmıyorum. Onların sesini dünyaya duyurmaya ve onlara gereken yardımı sağlamaya çalışıyorum” diye konuştu.

 

Örgüt tarafından kaçırılarak köleleştirilen kadınlara psikolojik danışmanlık ve medical hizmet veren 40 yaşındaki Kürt jinekolog, bu kadınlara adeta ışık olmuş.

 

IŞİD’ten kurtarılan Ezidi kadın Viyan Hüseyin, “İlk geldiğimde çok zorlanmıştım. Ne yapacağımı, bundan sonra nasıl yaşayabileceğimi bilmiyordum. Ama Dr. Neğem bana ışık verdi, ruh verdi, yeniden yaşama sevinci verdi” dedi.

 

Bir başka Ezidi kadın Tirko Kiret de, “O benim annem, ablam gibi. O bize çok yakın, yüreğimizi okuyor ve bize destek veriyor” diye konuştu.

 

Dr. Neğem’in birlikte çalıştığı ve ilk kurtulanlardan biri, altı ay önce ona anılarının bir kopyasını gönderen yazar ve Nobel Barış Ödülü sahibi BM İyi Niyet Elçisi Nadia Murad.

 

Nadia Murad kitapta onun için, “Sevgili Dr. Neğem. Her birimiz mümkün olduğu kadar IŞİD’le savaştık, ancak bizi tedavi etmeye karar verdiğiniz gün onlarla en güçlü silahla savaştınız. Bu savaş ruhlarımızı hayata döndürdü ” diye yazmış.