Rojavalılardan AB'ye Efrin'deki depremzedelere yardım çağrısı

10-02-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Maraş depremi Rojavalı Efrin Avrupa Birliği
A+ A-

Erbil / Rûdaw -  Avrupa Parlamentosu önünde toplanan Rojavalı Kürtler her dilden, depremde büyük felaket yaşayan Efrin’e ve diğer bölgelere acil yardım gönderilmesi çağrısı yapıyor.

Bugün çoğunluğu Efrinli onlarca Rojavalı Kürt, Brüksel’de AP binası önünde deprem bölgelerine yardım ulaştırılması çağrısıyla gösteri düzenledi. Kürdistan bayrağı ve ellerinde Efrin’in sembolü olan zeytin dalı taşıyan grup deperem bölgesine hızla yardım ulaştırılmasını talep ediyor.

"Kürtler birbirine sahip çıksın"

Rûdaw muhabiri Zınar Şino’ya konuşan göstericilerden Roşin, depremde en büyük yıkımın yaşandığı Cinderes ilçesine yakın bir köyde annesinden haber alamadığını belirtiyor ve gözyaşları içerisinde ekliyor:

“Avrupalılar neden biz Kürtlerin yardımına gelmiyor. Zaten kaç yıldır savaş yaşanıyordu. Şimdi Allah’tan gelen bir felaket yaşanıyor. Kürtler birbirine sahip çıksın. Cinderes Kürt olduğu için yardım yapılmıyor.”

Uzun süredir Almanya’da sürgünde yaşayan Rojavalı sanatçı Zuber Salih de Belçika’daki gösteride yardım çağrısı yaptı ve Kürt sanatçılardan halkın acısına ortak olmalarını istedi.

"Kürt sanatçıların yanımızda olmalarını bekliyoruz"

Rûdaw mikrofonlarına konuşan Zuber Salih şunları söyledi:

“Bugün onlarca Kürt sanatçının bu gösteriye katılmasını ve yanımızda durmalarını beklerdim. Daha önümüzde uzun bir süreç var, birçok eylem daha yapacağız. Umarım Kürt sanatçılar sesimizi duyurmamız konusunda üzerlerine düşeni yaparlar. Sadece düğün, kutlama ve sevinçlerde değil felaketlerin yaşandığı zamanlarda da halkımızın yanında durmalıyız.”

11 yıldır Avrupa’da yaşayan Habib ise Avrupalıların sesiz ve duyarsızlığından şikayetçi:

“Avrupa yardıma muhtaç insanlara ulaşılması için gerekli olan ne varsa yapmalı. Efrin ve çeveresinde durumlar gerçekten korkunç. Ancak maalesef Avrupalılar, bu süreçte kendilerinden beklenen rolü oynamıyorlar.”

Rojava ve Suriyeliler Avrupa Birliği’ne üye 27 devlet yetkililerinden, deprem bölgelerine yardım ulaştırılması ve  Suriye sınırlarının açılması için çağrıda bulunmalarını umut ediyorlardı. Ancak bekledikleri gibi olmadı.  

Diasporadaki Rojavalı Kürtler Efrin ve çevresinde yaşanan deprem felaketine karşı bir duyarlılık oluşturmak amacıyla Avrupa ülkelerindeki eylemlerini sürdürmeye kararlı.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 384'e ulaştı

  "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Maraş merkezli depremlerden etkilenen Suriye ve Rojava’nın Efrin kentinde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 384'e çıktı.

Rojava’nın Efrin ile Suriye'de İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus illerinde arama kurtarma çalışmaları 6 Şubat'tan bu yana sürüyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Sivil Savunma (Beyaz Baretliler), yerel yetkililer, sağlık kuruluşları ve yerel kaynaklarının verilerine göre, Türkiye destekli silahlı grupların kontrolündeki Efrin ile  Suriye'nin İdlib ile Fırat Kalkanı harekatları bölgelerinde en az 2 bin 37 kişi öldü, 2 bin 950'den fazla kişi yaralandı.

Suriye devleti haber ajansı SANA'nın haberine göre, depremde Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus illerinde rejim kontrolündeki bölgelerde 1347 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 295 kişi yaralandı.

Depremin olduğu bölgelerde de çok sayıda bina yıkıldı veya hasar gördü.

Barzani Yardım Vakfı’ndan yardım konvoyu

Barzani Yardım Vakfı (BCF) bugün 12 TIR’dan oluşan yardım konvoyu Suriye-Türkiye arasındaki Kilis-Azez arasındaki Bab Es Selam Sınır Kapısı’ndan giriş yaptı.

"Acil yardım" çağrısı

Suriye ve Rojava’da silahlı grupların kontrolündeki bölgelerde süren kurtarma çalışmalarında, Suriye Milli Ordusu (SMO) mensupları da yer alıyor.

Yaralılar, sağlık merkezlerine tedavi görüyor.

Evleri yıkılan veya zarar gören binlerce depremzede, geceyi sokaklarda, camilerde veya derme çatma çadırlarda geçiriyor.

Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerdeki yerel Beyaz Baretliler ve sivil toplum kuruluşları, "acil yardım" çağrısında bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli