DERSİM - Ovacık ilçesi kara gömüldü

10-02-2022
Ali Haydar Gözlü
Dersim
Dersim
Etiketler Dersim Ovacık Pulur Kar
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim'in Ovacık (Pulur) ilçesinde kar yağışı nedeniyle vatandaşlar zor günler geçiriyor.

Dersim, son yılların en çetin kışlarından birini yaşıyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle bazı ilçelerde kar kalınlığı 2 metreyi aşmış durumda.

Kış mevsiminin en uzun sürdüğü ilçelerinden biri olan Ovacık’ta (Pulur) kar kalınlığı 2 metreyi aşarken yüksek kesimlerde 4 metreye kadar ulaştı.

Evlerin büyük bölümünün kar altında kaldığı ilçede vatandaşlar, zamanlarının büyük bölümünü evlerinin önü ve çatılarında biriken karları temizlemekle geçiriyor. Kimi vatandaşlar evlerine ancak açtıkları tünellerden girip çıkabiliyor.

Evine kardan açtığı patika yoldan girip çıkan Musa Toprak, "3 metre kar yağmış evden çıkamıyoruz, yol kapalı dozer gelmiyor, eve giden yolda tünel açtık. Yoğun kar yağışı nedeniyle kazaya gidemiyoruz. Ayda bir sefer yolumuz açılıyor. Tünel delerek çıkıyoruz içeriden. Davarı suya götüreceğiz götüremiyoruz. Hayvanlara sitillerle su taşıyoruz" dedi.

3 bin nüfuslu ilçe, uzun yıllar sonra ilk defa bu denli yoğun kar yağışına sahne oldu.

Bölgeye en az 3 metre kar yağdığını belirten Hıdır Can da, "Halimizi görüyorsunuz zor durumdayız, 3 metre kar yağmış zor durumdayız" diye konuştu.

Hasan Yılmaz, “Kar yağdı zaman iyi oluyor, sular çoğalır. Munzur baba gözesi için çok iyi olur. Turizm açısından iyi olur insanlar daha fazla gelir" şeklinde konuştu.

Engin Tasa da, "Bu sen çok kar yağdı ve zorlu geçiyor. Yollar geç açılıyor. Kar yağışı buna rağmen iyi çünkü kar olmazsa sular kurur doğal hayat için iyi karın yağması. Geçen sen içme ve sulama suyunda sıkıntı çektik. Bu üç beş senedir öyle. Yağmıyordu. Bu sene bayağı bastırdı. Karın yağması iyidir" ifadelerini kullandı.

Dersim'de etkili olan kar yağışı nedeniyle il merkezinde ilk ve orta dereceli okullarda dün eğitime ara verildi.

Kar kalınlığı kent merkezinde 20 santimetreye ulaştı. Valilik, İl merkezinde tüm okulların, yarım gün tatil edildiğini duyurdu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli