ERBİL’DE DEHŞET - Gelinlik parasıyla 3 kıza sünnet!

10-02-2016
Rûdaw
Etiketler Sünnet Kadın Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkent Erbil’de Meryem (27) adlı kadın, gelinliğini satarak 3 kızını sünnet ettirmek zorunda kaldığını söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan ve soyadının yayımlanmasını istemeyen Meryem, Erbil’e bağlı bir köyde eşi ve 3 kızıyla yaşıyor.

 

Meryem, kayınvaidesi ile görümcesinin baskısı sonucu sünnet olduğunu, kocasının da annesine karşı çıkamadağını anlattı.

 

Kayınvalidesinin kendisine, “Sünnetli olmadığını şimdiye kadar neden bize söylemedin. Sünnet olmayan kadın şeytan gibi lanetlidir. Suyu içilmez, yemeği yenilmez. Senin de sünnet olman gerekiyor” dediğini aktardı.

 

Bunun üzerine boşanmayı düşündüğünü ancak hamile olduğunu öğrenince vazgeçtiğini belirten Meryem, “Daha sonra kayınvalidem kızlarımı sünnet etmemi istedi. Tamam dedim. Ancak yapmadık ve bunu bir sır olarak kocam ve kızlarımla sakladık” dedi.

 

Kayınvalidesinin evlerine geldiği bir gün kızların sünnet olmadığı farkettiğini söyleyen Meryem, şöyle devam etti:

 

“Görümcemle birlikte bana çok öfkelendiler. Sürekli suçladılar ve tartışma açtılar. Artık dayanamadım ve paramız da olmadığı için gelinliğimi satıp 3 kızımı da sünnet ettirmek zorunda kaldım. Olay her aklıma geldiğinde kahroluyorum. Kocamın ailesinin ve köy halkının konuşmalarını engelleyemiyordum. Kızlarımı sünnet ettirmekten başka çarem yoktu.”

 

Uygulamada ciddi azalma

 

Kürdistan Bölgesi’nde yürütülen mücadele sonucunda kadın sünneti vakalarında ciddi azalma olduğu ifade ediliyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nde Alman sivil toplum örgütü WADI Derneği, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Kadınlara Yasal Yardım Derneği, kadın sünnetinin sonlandırılması için çalışmalar yürütüyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kadınlara Yasal Yardım Derneği’nden Bıwar Kadir, bölgede kadın sünnetinin büyük ölçüde azaldığını ancak tümüyle ortadan kalkmadığını kaydetti.

  

Kadın sünneti

 

Kadın sünneti, kadınlar ve kızçocukları için uluslararası kabul görmüş çok ciddi bir insan hakları ihlalidir. 


Uygulama, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli devletler tarafından “genital sakatlama” olarak adlandırılıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli