Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır Eğitim-Birsen Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, “Tüm anne ve babalar, Kurmancî ve Zazakî dersleri tercih etmeleri için çocuklarına destek vermeli” dedi.
Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı seçmeli derslerin tercih edilmesi süreci 3 Ocak’ta başladı. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.
Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.
Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, seçmeli ders sürecine her yıl özel bir önem gösterdiklerini ve bu yıl da “Dersimi seçiyorum, dinimi ve dilimi öğreniyorum” sloganıyla kampanya başlattıklarını söyledi.
Rûdaw’a konuşan Tekdemir, “Kampanya başlattık. Çocuklarımız hem Kurmancî-Zazakî hem de din derslerini seçsin diyoruz. Kampanyamızın afişlerini kentimizde 30 yere astık. Ailelere çağrımız, okullarda hem din dersi, Hz Peygamber’in hayatı ve Kur’an ve İslami bilimler ile Kurmancî ve Zazakî dersleri seçmeleri için çocuklarına yardımcı olmalarıdır. Okullara gidip formları doldursun ve bu derslere kayıt yapılsın” dedi.
Öğrenciler hem din derslerini hem de dil derslerini de aynı anda tercih edebileceklerinin çizen Tekdemir, “Hangi dersi istiyorlarsa 6 saate kadar görülecek şekilde seçebilirler. Ailelerimiz çocuklarının ders kayıtlarını takip etsinler. Önlerine çıkan engeller konusunda Milli Eğitim Bakanlığına ve bize başvursun” ifadelerini kullandı.
Velilerin, çocuklara seçmeli dil derslerinin tercih edilmesi konusunda yardımcı olması gerektiğini vurgulayan Diyarbakır Eğitim-Birsen Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, “Tüm anne ve babalar Kurmancî ve Zazakî dersleri tercih etmeleri için çocuklarına destek versin ve bu dersler okullarda görülsün diyoruz” diye konuştu.
Seçmeli ders
Türkiye’de, Eylül 2012’de yayımlanan yönetmenlikle, yabancı dil kontenjanında yaşayan dil ve lehçe adı altında Kürtçe seçmeli dersi Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) müfredatına girdi.
Müfredat, 12 yıllık mecburi Türkçe eğitiminin 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarında, öğrencilerin bir sınıf ya da yeterli grup oluşturacak sayıya ulaşması halinde haftada 2 saat Kürtçe (Kurmancî, Kirmançkî) ders alınabileceği yönündeydi.
Aynı yıl 28 ilde Kürtçe (Kurmanci-Zazaki) dersini 18 bin 847 öğrenci seçti.
Ancak geride kalan zaman içerisinde değişik gerekçelerle özel Kürtçe kurslar engellendiği gibi okullarda da Kürtçe seçmeli derslere devam edilmedi.
MEB’in “Kürtçe seçmeli ders haritası”na göre, birçok illerde 10 rakamına ulaşılamadığı için Kürtçe seçmeli ders olarak okullarda yerini alamadı.
Fakat seçmeli Kürtçe dersini talep eden öğrencilerin ailelerine göre, kimi okul müdürleri yeterli derslik olmadığı için öğrencilere Kürtçeyi seçtirmedi, kimilerine göre de Kürtçe öğretmeni olmadığı için Kürtçe’yi seçenler başka derslere kaydırıldı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın