Şaxewan Abdullah: Kürt çiftçilerin arazileriyle ilgili karar pazartesi verilecek

 Erbil (Rûdaw) - Irak Palamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, Kürt çiftçilerin arazi sorunuyla ilgili nihai kararın pazartesi verileceğini belirtti.

Rûdaw TV’de Senger Abdurrahman’ın sunduğu bültene konuk olan Şaxewan Abdullah; Kerkük’teki Kürt çiftçilerin sorunları, 140’ıncı Madde, Kerkük Havalimanı ve gündemdeki diğer bazı konulara ilşkin açıklamalarda bulundu.

Irak ordusunun, ithal Araplara yönelik desteğini engellediklerini dile getiren Abdullah, “Kerkük’teki Kürt çiftçilerin sorunlarını çözmek için sürekli bir çaba içerisindeyiz. Bu çerçevede pazartesi bir toplantımız olacak. Şimdiye kadar çiftçilerimize baskı yapılmasına izin vermedik. Ordu, ithal Arapları her nerede desteklediyse müdahale edip bunu engelledik” ifadelerini kullandı.

Abdullah’ın açıklamalarının öne çıkan bölümleri şu şekilde:

“Önceden bu araziler konusunda sadece 140’ıncı Madde’ye bel bağlanırken şimdi bu konunun çözümü ve Baas Partisi'nin kararlarını bozan bir yasa tasarısının çıkarılması konusu mecliste oylanan maddelerden biri hâline geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) de sorundan haberdar ve bu sorunun çözümünde önemli adımlar atıldı. Son toplantıda iyi bir ilerleme kaydettik ve önümüzdeki pazartesi belirleyici bir toplantı yapacağız.

140’ıncı Madde’nin yapısı yeniden tasarlanacak ve 2023 bütçesinde buna pay ayrılacak çünkü Musul, Kerkük ve Xaneqîn’de tazminatlarını almayan çok sayıda vatandaşımız var.

Toprak sorunu Erbil ve Bağdat arasındaki en önemli sorunlardan biri. Özellikle arazi sorunu bize göre sorunların en başında geliyor ve bu konuda daima tartışmalar yürütülüyor. Geçtiğimiz üç yılda birçok sorun çözüldü fakat toprak ve arazi meseleleri kaldı.

Topraklarımız doğrudan Araplara değil, Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Petrol Bakanlığı gibi bazı bakanlıklara verildi.

Tartışmalı bölgelerde Kürt güçleri olmadığından ordunun taraf tutmaması, aracı rolünde olması ve sorumluluk bilinciyle haraket etmesi gerekiyor

Arazi sorununun nihai çözümü, Baasçı kararları bozacak bir yasayı parlamento yoluyla onaylamaktır.

Xaneqîn’de Kürtlere ait arazilerin işgal edilmesi sorunu var. Kürt arazilerinin ithal Araplara devredilmesi için iki karar var. Baas Partisi'nin kararlarının parlamentoda iptal edilmesi için bu iki maddeyi de yasa tasarısına dahil ettik.

Xaneqîn’deki bazı köylerimiz Araplaştırılıyor ve bazı köyler tamamen boşaltıldı. Gerek olmadığı hâlde ordu bu köylere yerleşmiş durumda. Halk bu durumdan rahatsız.”

Son zamanlarda, Xaneqîn'î Araplaştırmaya yönelik ciddi girişimler oluyor. Xaneqîn’deki 24 Kürt köyü tamamen Araplaştırıldı ve 25 Kürt okulundaki eğitim dili Arapça yapıldı.