Macaristan Cumhurbaşkanı Novak Kürdistan Bölgesi'ne geliyor

Erbil (Rûdaw) - Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak resmi ziyaret kapsamında bugün Kürdistan Bölgesi’ne gelecek. 

Novak, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani başta olmak üzere, başkent Erbil’de yetkililerle bir araya gelecek.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Katalin Novak'ı taşıyan uçak Bağdat Havaalanı’na indi.

Bağdat'tan Erbil'e geçecek olan Novak, Erbil Uluslararası Havalimanı'nda Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani tarafından karşılanacak.

Neçirvan Barzani ve Katalin Novak görüşmesinde, Erbil-Budapeşte ilişkileri, IŞİD'le mücadele ve Peşmerge'ye yardım konuları ele alınacak.

Macar medyası, ziyaretin, IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon’un bir parçası olarak Eylül ayı ortalarında, büyük kısmı başkent Erbil’de konuşlandırılan Macar askeri birliğini yerinde görmek için düzenlendiğini  de bildirdi.

139 askeri kapsayan Macar birliği, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta 6 ay kalacak.

Macaristan Savunma Bakanlığı İnsan Kaynakları ve Stratejik Araştırmalar Dairesi Başkanı Gabor Giyon, IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyon’a ilk kez askeri birlik gönderdiklerini söyledi.

Macaristan Cumhurbaşkanı Novak, ziyareti kapsamında Musul’a bağlı olan ve daha çok Hristiyan vatandaşların yaşadığı Bertile ve Tilsikof ilçelerini de ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Erbil’in Hristiyan semti Ainkawa’da Macaristan tarafından yaptırılan okulun açılış törenine katılacak ve bir grup Ezidi Kürt kadınla görüşecek.