Rojhilatlı çevreciler: Ormanlar kasten yakılıyor

Erbil (Rûdaw) - Meriwan Dağı Yeşil Konseyi ve Kosalan Dağı Koruyucuları Konseyi üyeleri son birkaç gündür özellikle Kosalan Sawlawa'daki orman yangınlarını söndürmek için amansızca çalışıyor. Çevreciler yangınları birçok kez kontrol altına aldıklarını ama her seferinde başka bir yerden ateşe verildiğini söyledi.

Rojhilat’ın Sine vilayetinde çevreciler son dönemde artan orman yangınları ile mücadele ediyor. Çevreciler yangınların kasten çıkarıldığını savunuyor.

Meriwanlı çevreci Naci Kanisani, “Yıkım, istimlak, aşırı yol inşaatı, kasıtlı müdahale ve çok sayıda askeri üssün varlığı, ormanlarımıza yönelik açık bir tehdittir. Ne yazık ki, güvenlik güçlerinin varlığı da doğanın tahrip edilmesini ve buraların kasten ateşe verenlerin tespit edilip tutuklanmasını sağlayamadı” dedi.

Kosalan’daki ormanlık arazi 57 bin hektarlık bir alanı kapsıyor. 2009 yılında İran Yüksek Çevre Konseyi tarafından çevre koruma alanı olarak tescil edildi. Çevreciler, ormanların yakılmasının sadece ağaçlara ve meralara zarar vermediğini, aynı zamanda bölgedeki canlılara da zarar verdiğine dikkati çekiyor.

Naci Kanisani, “Bu bölgede 117 kuş, 23 memeli ve 17 sürüngen türü bulunuyor. Bu alanda binlerce endemik bitki türü ve onlarca ağaç ve çalı türü kayıtlara geçirilmiş durumda” diyerek orman yangınlarının canlı türlerine yönelik tehdidine vurgu yaptı.

 Meriwan Dağı Yeşil Konseyi ve Kosalan Dağı Koruyucuları Konseyi verilerine göre, bu yıl 620 hektar ormanlık arazi kül oldu.

Öte yandan bölgedeki güvenlik güçleri de olası bir yangın anında çevrecilerin ve bölge sakinlerinin hızla müdahalesine izin vermiyor.