Göç etmek zorunda kalan Serêkaniyê ve Gire Spî halkı 5 yıldır çadırlarda yaşıyor

Erbil (Rûdaw) – Yarın, Serêkaniyê ve Gire Spî'nin Türkiye ve güdümündeki silahlı gruplar tarafından ele geçirilmesinin 5’inci yıl dönümü.

Türkiye'nin buralarda kontrolü sağlamasından sonra Serêkaniyêli göçmenler kamplarda çok zor şartlar altında yaşıyor.

Serêkaniyê göçmeni Abdüllatif Abdulah, Türkiye destekli silahlı grupların uyguladığı şiddeti, "Nasıl uyuyabildiğimi bilmiyorum. 28 gün boyunca işkence devam etti. 28 gün boyunca silahlı adamlar sabah nöbetinden akşam nöbetine kadar bana işkence yaptılar” sözleri ile anlattı.

Serêkaniyê’nin ele geçirilmesinden 5 gün sonra köyüne dönen Abdullatif Abdulah, Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) mensup olduğu iddiasıyla silahlı örgüt mensupları tarafından alıkonuldu.

"Sabaha kadar beni dövüyorlardı"

Bayılıncaya kadar dövüldüğünü anlatan Abdüllatif Abdulah, "Geri döndüm, ilk gün hiçbir şey olmadı. İkinci gün kapıyı bir genç çaldı. Beni aradıklarını söyledi. Kuzenimin şehit olmuştu. Saklandım ama köyde beni arıyorlardı. Onlar gidinceye kadar bir tuvalette saklandım ama bir süre sonra beni bulup cezaevine attılar. Bana sivil muamelesi yapmadılar, bayılıncaya kadar dövdüler. Beni bağlıyorlardı ve akşam ezanından sabaha kadar dövüyorlardı. Bu şekilde 28 gün geçirdim” diye konuştu.

Serêkaniyê göçmenleri Rojava Özerk Yönetimi bölgelerindeki kamplarda kalıyorlar. Ancak koşulları son derece ağır. Ve beş yıllık sürgün ve göçün ardından evlerine, topraklarına dönmek istiyorlar.

"Kimse bize sormuyor"

Serêkaniyê göçmeni Subhi Abbas, "Evlerimizi terk ettik ve çadırlarda yaşıyoruz. Evlerimiz yıkıldı, Serêkaniyê’deki tüm evler silahlı adamlar ve onları getirenler tarafından yağmalandı. Beş yıldır sürgündeyiz, akıbetimizin ne olacağını bilmiyoruz? Evlerimize dönüp dönmeyeceğimi bilmiyoruz. İnsanlar çadırlarda sadece acı ve ıstırab görüyor. Kimse bizimle ilgilenmiyor. Bir gün bile ilgililer gelip evlerinize döneceksiniz demedi” diye konuştu.

Türk ordusu ve bağlı silahlı gruplar, 9 Ekim 2019'da Rojava’nın Serêkaniyê ve Gire Spî'nin kentlerini ele geçirdi. Bunun sonucunda yüzbinlerce Kürt evlerinden sürüldü ve göç etmeye başladı.

Serêkaniyê ve Gire Spî'nin Türkiye’nin denetimine girdiği günden bu yana Kürtlere yönelik işlenen hırsızlık, gasp, tecavüz, yaralama, cinayet, adam kaçırma, yağma, talan ve işkence gibi ağır suçlar devam ediyor.