Robert Ford: Özerk Yönetim, fiili küçük bir devlete dönüşüyor

Erbil (Rûdaw) – ABD'nin eski Suriye eski Büyükelçisi Robert Ford, Rojava Özerk Yönetimi’nin  ABD’nin şemsiyesi altında fiili bir devlete dönüşeceğini yazdı.

ABD’nin son Suriye Büyükelçisi Robert Ford, “Şarku’l Avsat” dergisi için 7 Ekim’de kaleme aldığı “Askerler kalır ama Amerikan çözümü Suriye için yok” başlıklı yazıda “Özerk Yönetim, Amerikan askeri şemsiyesi altında fiili küçük bir devlete dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

Daha önce ABD’nin Suriye’den çekilerek Kürtleri yanlız bırakacağını yazdığını ve bunda yanıldığını belirten Ford, ABD’nin Türkiye'nin Suriye muhalefeti içerisinde yer alan İslamcı ve cihatçı örgütlerle işbirliğinden memnun olmadığını ancak IŞİD'e karşı verilen mücadelede Demokratik Suriye Güçleri ve Rojava Özerk Yönetimi ile işbirliği yapmaktan memnun olduğunu kaydetti.

ABD’nin Özerk Yönetime bıraktığı ve az sayıdaki askeri ile koruduğu petrol sahalarının Kürtler için hayati önemde olduğunu ifade eden Ford, Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Eş Başkanı İlham Ahmed’in ABD ziyaretinin ana gündeminin petrol sahalarının ABD şirketleri tarafında modernize edilerek işletilmesi ve insani yardımları daha kolay alabilmeleri için Suriye’ye uygulanan Sezar yaptırımlarından muaf tutulmasını sağşlamak olduğunu yazdı.

“Esad hükümeti arasında anlaşmaya varmak zor olacak”

Robert Ford yazısısnda “Washington Özerk Yönetimi ve güçlerini ne kadar çok korursa, Özerk Yönetim ile Esad hükümeti arasında bir anlaşmaya varmak o kadar zor olacaktır. Özerk Yönetim özerklikten taviz vermeyecek ve ABD Esad'ı taviz vermeye zorlayamaz. Bu çıkmazda, özerk yönetim, Amerikan askeri şemsiyesi altında fiili küçük bir devlete dönüşüyor. Washington'un eninde sonunda şemsiyeyi (Özerk Yönetim’in) elinden alacağını defalarca yazdım. Hatalı mıydım? Evet, en azından kısa vadede” ifadelerini kullandı

Robert Ford ayrıca ABD’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk’ün diplomatik çalışmalarına da değinerek, McGurk’ün Rusya’yı DSG ile anlaşmaya ikna etmediği sürece ABD Başkanı Joe Biden’ı Suriye’de kalmaya teşvik edeceğini belirtti:

 “Ertelemek daha kolay”

“McGurk, SDG'nin ve özerk yönetimin korunması için Rusya ile iyi bir anlaşmaya varmadıkça, Biden'ın ekibi Başkan'ı Amerikan gücünü Suriye'de tutmaya teşvik edecek. Ayrıca Kabil'deki kaos Biden'a siyasi olarak zarar verdi; popülaritesi başkan olduğundan beri en düşük seviyesine düştü. Siyasi olarak, Biden ve Demokratlar için Suriye'den çekilme ve bir Amerikan müttefikine ihanet suçlamalarını 2024 başkanlık seçimlerinden sonraya ve belki de daha uzun bir süreye ertelemek daha kolay.”